Pantone Ultra Violet Цвят на гонината 2018

Всяка години Пантон обявява цвят на годината. Миналата година цветът на Пантон беше “Зеленина” и съответно сватбите изцяло бяха подвластни на декорация и цветни аранжировки предимно със зелени цветя и зеленини.

Тази година цветът на 2018 е Ултра Виолет.

Ще направя само една малка отметка, за да ти обясня какво е Пантон (Pantone) и защо именно те диктуват модата в цветовете всяка година.

И така, Пантон е американска компания, която се занимава с изследване на цветовете от 1950 година. Както знаеш всичко в природата има цвят и този цвят има и своите нюанси. Между другото, единственият цвят, който всъщност няма цвят е бялото. Иначе казано – бялото не е цвят! Шокиращо нали 🙀 ? Както и да е 😃. 

Пантон обяснява нюансите така – Какъв е цветът на ягодата🍓? Много просто – червен, нали така? Да, но като я разрежеш, във вътрешността си плодът има различен нюанс на червено, който се различава от този, който е отвън. Ако ягодата е по-узряла съответно цветът й е по-наситен, докато ако не е узряла цветът й е по-блед. Така една ягода може да има няколко различни нюанса на червено.

Това, което в Пантон правят, е да изследват в дълбочина всички цветове от природата, техните нюанси и да ги групират като създават код за всеки един нюанс по отделно.  След като един нюанс има един код, този код може да бъде използван за оцветяване на текстил, дърво или пластмаса. Така съвсем различни по род материи могат да имат абсолютно еднакъв нюанс на даден цвят. 

Сега, тази година, както споменах цветът на Пантон е Ултра Виолет 💜.

Какво означава това за нас сватбените агенти и защо трябва да имаме готовност да знаем как да използваме цвета на годината?

Когато Пантон обяви кой ще е цветът на годината, всички индустрии незабавно започват да произвеждат неща с този цвят. Модни тенденции, мебели за дома, аксесоари и така нататък. Бъдещите булки ще започнат да виждат този цвят много по-често и както можеш да се досетиш той ще стане популярен в техните очи. Съответно, вероятността повече булки този сезон да искат лилави сватби, е много по-голяма.

Какво още трябва да знаеш за лилавия цвят?

Знаеш, всеки цвят има някакво значение. Освен кралски и аристократичен, виолетовият цвят още е духовен цвят. Често той се свързва с космоса и безкрайната енергия. Светлите нюанси на лилаво олицетворяват женственост, деликатност и романтика.

В сватбите лилавият цвят може да се разглежда като символ на безкрайната любов, преданост и мир в семейството.

В природата има доста различни видове цветя в лилавата гама. Лавандула, орхидея, люляк и малки полски виолетови цветя са най- често използвани в сватбите. В уебсайта на ProFlowers има лист с 62 вида лилави цветя. 

Освен цветята обаче, в дизайна на една сватба може да има още много други лилави акценти. 

Създаден от комбинацията на студения син цвят и топлия червен цвят, лилавият еднакво добре се съчетава както със студени, така и с топли цветове.

Едни от най-елегантните комбинации могат да се създадат със злато, сребро, жълто, зелено, както и всички близки до червено и синьо цветове.

комбинация от цветове подходящи за цвят лилав

Използвай тази палитра за идеи и вдъхновения.

Как и къде най-красиво и впечатляващо може да се добавят елементи с цвят лилав:

  • 👗 Роклята на булката

През последните няколко години модните тенденции в булчинските рокли са доста цветни. Както цялата рокля, така и малки акценти, но все по-често булчинската рокля не е само бяла.

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 
  • 💍Бижута и аксесоари

Аксесоарите, както за булката така и за младоженеца, могат да бъдат единствените акценти с цвят лилав и това ще е достатъчно да се демонстрира класа и стил.

wedding accessories in ultra violet

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 
  • 💑 Сватбена церемония

Церемонията може да бъде допълнително одухотворена с пищна декорация, с материи и кристали в пурпурни тонове.

Ultra Violet wedding ceremony

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 

Като декорация и акценти за сватбеното тържество

  • 🎉 Покривки на масата, както и салфетки, свещи и малки акценти.

Малки акценти като меню за всеки гост, карти за мястото на гостите, подаръчета, панделки или пръстени за салфетки са съществена част от елементите на декорацията. Всички те могат да бъдат подбрани в един лилав нюанс и това ще е напълно достатъчно цялата сватба да придобие изключителна визия!

Wedding table decoration in Ultra Violet

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 
  • 🔮 Осветление на залата

Осветлението на една сватба е черешката на тортата, както се казва. Колкото и малко да е украсена една сватба, добави ли се красиво осветление, залата напълно се променя и добива изключително красив вид.

Wedding in Ultra Violet

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 
  • 🍸 Чаши и посуда

През последните две години, златните прибори са хит. Когато търсим различни начини да пресъздадем тема, те ,както и чашите, биха могли да имат несравнимо влияние върху целия дизайн.

Wedding in Ultra Violet

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 
  • 🙎 Шафери и шаферки

Както винаги, най-лесният начин да добавим цвят на тържеството са облеклата на сватбеното парти. Шаферките и шаферите могат да имат както изцяло тоалети в лилав цвят, така също само акценти – като например букетите на шаферките и бутониерите на шаферите.

Bridesmaids in Ultra Violet

Снимки: Ultra Violet 2018 борд в Pinterest 
  • 🍰 Храни, напитки, сватбена торта и сладък бар

wedding in Ultra Violet

💭 Последни мисли

Тенденциите в цветовете са доста важни бих казала за нашия бизнес. Всичко в декорацията на една сватба или тържество се върти около цветове и комбинацията между тях. Дори и темата на събитието да е напълно персонализирана, цветовете са онази част от дизайна, която създава настроението, усещането и уникалността на събитието.

Ти какво мислиш за Ултра Виолет? С какви цветове би го комбинирала? Ще се радвам да прочета как идеите от този блог пост те вдъхновиха! Пиши ми в коментарите по-долу.

С обич 💖,

Мариела