Сватбени професии

Обичаш сватби и искаш да се занимаваш с нещо, свързано с тях, но нямаш желание да си сватбен агент. Е, аз имам прекрасна новина за теб – не е задължително да си сватбен агент, за да можеш да твориш красиви неща за сватбени мероприятия.

Има няколко професии, които са пряко свързани със сватбите, но нямат отношение към самата организация. Ето кои са те.

Тематичен дизайн

Тематичен дизайн на сватба

Тематичният сватбен или парти дизайнер е специалист, който разработва в най-малки детайли цялостната тема на сватбата. Като се започне от подбор на цветове и материи до всеки малък елемент, който се включва в една декорация.

За да бъде тази услуга предложена  професионално, ти трябва да имаш много добър усет и познания за комбинации на цветове, материи и други елементи. Трябва да имаш готовност да разработиш 2-3 тематични табла с подробни концепции за декорация и дизайн. Още, желателно е да можеш да предложиш примери или мостри, така че клиентите ти да могат да разберат точно какво ще получат на сватбата или партито.

Като дизайнер на сватби и събития ти може да работиш както директно с булки, които организират сами сватбата си, но искат помощ от специалист по украсата, така също и със сватбени агенти, които имат идеи, но нямат възможност да ги реализират.

Цветя

Цветята са нещо, без което нито една сватба не може. Дори и да няма много цветя на масите, те все пак са необходими за сватбения букет на булката, бутониерите и т.н.

Цветята са деликатни и нежни създания и с тях е много приятно да се работи.

За да бъдеш събитиен и сватбен цветар,  се изисква познания за това как да се грижиш за цветята преди събитията, от къде да ги купиш, как да ги съхраняваш, още как да получиш желаната форма на аранжировките и съответно да постигнеш желания ефект.

Като събитиен и сватбен цветар, освен сватби ще може още да работиш за всякакви други мероприятия и семейни партита.

Искам само да отбележа, че има разлика обаче между частни и фирмени партита. Стилът обикновено е различен, но ти може да се профилираш само в семейни партита и сватби.

Още, като флорист може да работиш както директно с булки, така и със сватбени и парти организатори, хотели, кетъринг фирми и други.

Сватбени аксесоари

Сватбени аксесоари

Сватбените аксесоари са разкошен начин да навлезеш в сватбената индустрия. От малки аксесоари за булката и шаферките до елементи за украса на гражданска и църковна церемония, всякакви детайли по масите за гости, включително подаръчета за гости…

Нещата, които могат да бъдат изработени са десетки. Най-хубавото в това е, че ти можеш да създаваш различни тематични серии, както и да изработваш по поръчка детайли по определена тема на сватба или събитие.

Отново, тук имаш широк диапазон от възможности. Първо, можеш да работиш само с булки, като рекламираш бизнеса си директно. Още може да създадеш партньорски отношения с агенти, магазини за рокли, дори фотографи, оператори и дисководещи биха били добра партия за теб. 

Покани

Сватбени покани

Поканите са неизменна част от сватбата и от официалните събития. Те, също като аксесоарите, са нещо, което може да бъде разработвано на серии.

Например, поканата може да бъде тематично обвързана с картинката за “запази този ден” и след това с благодарствените картички.

Сега, този тип бизнес е малко обвързан и с техника, защото трябва да можеш да предложиш графичен дизайн, различни шрифтове и разбира се печат.

Ако, технологиите не те притесняват, то това е чудесна възможност.

Поканите са нещо, което успешно можеш да продаваш само онлайн, но също може да разработиш малки каталози и да ги раздадеш на сватбени агенции, салони за рокли и други.

Калиграфия

Сватбена калиграфия

Калиграфията е нещо, което не се предлага масово в България, и аз лично мисля, че има голяма ниша за този вид услуги.

Калиграфски изписани покани, изискани картички или любовни клетви. .. Красиво изписани, тези детайли могат да бъдат като малко бижу.

Естествено трябва да имаш добра подготовка, но като калиграф може да изработваш всякакви надписи.

Помня, бях на едно събитие за сватбени агенти и имаше малък уъркшоп по калиграфия.

Искрено се забавлявах да рисувам ченгелчета, които накрая се превърнаха в изискано и красиво изписано име – моето име.

Калиграфски мини уъркшопове могат да бъдат чудесен начин за допълнителни средства около Коледа и Нова година.

Персонализиран сценарий за гражданска церемония

Персонализиран сценарий за сватба е изключително интересно и, бих казала,приятно нещо. Най-общо казано, да напишеш сценария не означава, че ти трябва да водиш ритуала. По-скоро, както един сценарист, твоята роля ще бъде да изготвиш всичко стъпка по стъпка.

Това ще включи подробно интервю на младоженците, кумовете и родителите. Трябва да научиш всичко, което е от изключителна важност за тях.

После да подбереш стихове и други хубаво написани неща и да ги подредиш в една елегантна последователност.

Всичко това трябва да бъде комбинирано с подходяща музика. Много хора не приемат ритуала като за нещо много важно, но всъщност точно това е самата сватба.

Това е най-вълнуващият и незабравим момент както за младоженците, така и за гостите. Това е и моментът, когато гостите, младоженците (хехехе понякога и аз) проливат по някоя друга сълзичка.

Аз лично намирам ритуалите за най-прекрасната, романтична и трогателна част на сватбата.

За да си сценарист на церемонии, трябва да имаш добри умения да пишеш.

Отново, контакти със сватбени агенти и други колеги от бранша са пътят към успеха. ;).

Сватбен блог

Сватбен блог

Ах моята най-любима част – писане на блог!

Ок, това може да бъде истински забавно и интересно нещо. Ако обичаш сватби и обичаш да се ровиш в Интернет, то това е твоето нещо! Сватбените блогове публикуват всичко за сватбата: от рокли и аксесоари, до дизайн, храни, напитки, с две думи всичко за сватбата.

Можеш да отразяваш реални сватби и да разказваш любовни истории на младоженци. Можеш да правиш оценка на хотели и ресторанти, както и сватбени услуги.

Когато блогът ти започне да има много последователи, ще започнеш да продаваш реклами на фирми от сватбения бранш и така ще печелиш.

Има толкаво големи и успешни сватбени блогове. Ето някои от най-любимите ми.

💭 Последни мисли

Сватбите и партирата са голяма индустрия и не е необходимо да си сватбен агент, за да можеш да работиш в тази сфера. Ако имаш творчески дарби, всяка една от тези професии може да ти носи допълнителен доход или да се превърне в основния ти източник на доходи.

Ако не си сватбен агент, коя от тези идеи за сватбен бизнес ти допада най-много? Имаш ли някакъв опит с някои от тези услуги?

С нетърпение чакам да ми пишеш в коментара по-долу.

Топли прегръдки от мен,

Мариела

Мариела