Кажи “Благодаря” и изкажи признателност

„Да чувстваш благодарност и да не я изразяваш,
e като да опаковаш подарък и да не го подариш.“

Уилям Артур Уорд

За последния ден подготвих за теб едно много приятно и най-вече полезно упражнение – днес ще напишеш благодарствено писмо, йеййййй:). 

Предполагам знаеш, че изразяването на благодарност към другите може да окаже значително влияние върху благосъстоянието и душевния ти мир. Писане на писмо на благодарността е класически подход в позитивната психология. Проучвания сочат, че хората, които изразяват периодично благодарност и признателност към другите са много по-мотивирани, много по-рядко изпадат в депресии и като цяло се чувстват много по-удовлетворени от себе си. 

Сега това упражнение е изключително полезно за всякакви житейски ситуации, но тъй като ние говорим за бизнес, твоята задача днес ще бъде да напишеш писмо до някой, който е свързан с твоя бизнес. Това може да бъде бизнес партньор; служител в твоята фирма, клиенти или колега, с когото работиш; някой, който ти е помогнал с нещо или е направил нещо хубаво за теб и ти не си имала възможността да му благодариш. 

Ние доста често приемаме за даденост най-близките си хора и много често забравяме да изказваме нашата признателност към тях. Доста често това се случва и в бизнеса.

И така, трябват ти не повече от 10-15 мин. Седни на тихо и спокойно място и след като решиш до кого ще бъде адресирано писмото, следвай следната структура:

▪ Адресирай писмото до човека, използвайки неговото / нейното име (напр. „Скъпи …“).

▪ Не се притеснявай за граматиката и правописа. Просто пиши от сърце и душа всичко, което искаш да кажеш.

▪ Използвай името на човека през цялото време. 

▪ Опиши конкретни неща, които този човек е направил, за които си му благодарна и сподели как това се е отразило на теб и на бизнеса ти. 

▪ Завърши писмото си с твоето име (например Искрено твоя … сърдечни прегръдки, т.н.) 

▪ Ако е възможно, предай писмото на човека лично и го накарай да го прочете пред теб. 

Това е! С това официално твоята програма за оцеляване по време на коронавирус кризата приключи. Аз обаче, няма да ти кажа довиждане, защото с огромно нетърпение ще чакам да споделиш в нашата група, какъв е резултатът от последната задача. 

Преди да ти кажа Чао, искам най-искрено да ти благодаря за отделеното време и, че се присъедини към тази програма. За мен беше чест и удоволствие да бъдеш моя ученичка. Вярвам, че всичко, което научи тук, ще бъде много полезно за твоя бизнес, защото, работейки то този план, аз вложих цялата си позитивна енергия, мислейки за теб, твоят успех и бъдещ просперитет. 

Ще съм много признателна, ако споделиш тази програма в социалните мрежи, защото би могла да бъде полезна и на други наши колеги. 

От мен топли прегръдки и до скоро във Фейсбук групата >>> ТУК. 

Топли прегръдки,

Мариела 💖