Време е за нов старт, нещо свежо и вдъхновяващо за твоя бизнес

Ето ни в ден шести от нашата програма. Страхотната новина е, че до момента преминахме през едни от най-важните теми за твоя бизнес – клиенти, финанси и организация. 

Днес би ми се искало, да потърсиш малко вдъхновение и да помислиш, можеш ли да добавиш нещо ново, интересно и в същото време полезно към своя бизнес, нещо, което ще го допълва и в същото време ще го направи още по-уникален и различен. 

Затова искам да ти разкажа една история. 

Имало едно време един готвач, който имал дъщеря, която била много потисната и нещастна, защото не знаела какво да прави с живота си. Един ден тя казала на баща си – “Татко, аз наистина нямам идея какво да правя с живота си! Не намирам никакъв смисъл да живея. Всеки път, когато искам да направя нещо, винаги попадам на безброй препятствия и ми коства много усилия да ги преодолея, а накрая не постигам нищо съществено”.

Притеснен, че дъщеря му се чувства толкова изгубена и объркана, един ден той я помолил да го последва до неговата работа. 

Когато стигнали в кухнята, в която работел, той сложил 3 тенджери на котлона и ги напълнил с вода. Когато водата завряла, той сложил в първата няколко картофа, във втората няколко яйца, а в третата шепа кафени зърна. 

Момичето седяло в недоумение, но бащата не ѝ казвал нищо. След 20 минути, той спрял огъня, извадил картофите и яйцата от тенджерите, а кафето сипал в чаша. 

  • Какво виждаш пред себе си, дъще? – попитал бащата.
  • Картофи, яйца и чаша кафе. – отвърнало момичето.
  • Погледни отново, момичето ми, по отблизо и ми кажи какво виждаш сега? 

Момичето се загледало по-внимателно, но продължавало да вижда все същото.

Тогава бащата ѝ казал – “Вземи един картоф в ръцете си и го обели; обели черупката на едно яйце и отпий от кафето.”

Момичето взело един картоф – той бил мек и лесен да направи с него, каквото иска баща ѝ. После тя взела едно яйце, счупила черупката и го обелила. Яйцето отвътре било твърдо сварено. Накрая момичето отпило глътка от кафето и ахнало от приятния му аромат и вкус. 

Тогава бащата ѝ казал:

  • Виждаш ли дъще, сложихме три различни неща в една и съща среда – гореща вода, и всяко едно от тях реагира по различен начин. Картофът беше твърд и изглеждаше най-устойчив, но сложен в гореща вода той стана мек и много лесен за обработка. 

Яйцето, от своя страна, преди да се свари, имаше здрава черупка, чиято цел беше да предпази течното и меко съдържание. Ако счупиш несварено яйце, то няма да има никаква форма, но веднъж сварено, то без проблем може да загуби черупката си, защото вече е твърдо.  

Кафето обаче, сложено в гореща вода, напълно се трансформира и създаде нещо напълно ново и уникално за теб, предизвика усмивката ти и ти създаде приятна емоция. 

Кажи ми сега, дъще, когато неблагополучието почука на вратата ти, как ще реагираш? Като картоф, като яйце или като кафени зърна? 

Изводът е, че както в живота, така и в бизнеса ни понякога се случват неочаквани неща и трудности, които трябва да преодолеем, но на нас остава избора да решим дали искаме да сме картофи, яйца или чаша горещо, ароматно кафе. 

Сегашната ситуация с коронавирус кризата ни поставя точно пред тази дилема, затова и аз искам да те попитам, (име), ти какво избираш да бъдеш?

  • Картоф, който ще омекне и в случая ще се откаже само, защото в момента е трудно?
  • Яйце, което ще стане по-здраво и ще устои на предизвикателствата?
  • Или ще бъдеш чаша ароматно кафе, като не само ще оцелееш, но и ще създадеш нещо ново, различно и многозначително за своя бизнес и бъдещите си клиенти?!

Ето няколко идеи за неща, които може да започнеш сега, да продължиш след кризата и така да добавиш елемент на уникалност и индивидуалност на твоя бизнес.

Започни да водиш блог

Блогът е чудесно място да споделяш мислите си, да даваш съвети и да демонстрираш професионализъм и опит. Блогът ще подобри позицията ти в Гугъл, ще ти даде възможност да комуникираш в социалните мрежи на теми, които биха били интересни за бъдещите ти клиенти и разбира се – ще демонстрира личния ти стил и качества.

Ако си сватбен агент, например, можеш да започнеш да отразяваш сватбите, които организираш, да пишеш полезни съвети за младоженци, кумове, шафери и шаферки и т.н. 

Започни да водиш влог (YouTube канал)

YouTube е прекрасна платформа за всеки, който се чувства уверен пред камера. Повече от всякога видеото е номер едно маркетинг средство и без съмнение има страхотен ефект върху аудиторията. Всякакъв вид демонстрации и “как да направя нещо” уроци, сериозно ще повишат имиджа ти. 

Ако си фотограф, например, можеш да започнеш рубрика, която да учи младоженците как да позират пред камера, как да застанат, как да прикрият малки несъвършенства и т.н.

Напиши безплатна електронна книга

Електронните книги са великолепно средство, ако искаш клиентите ти да научат нещо по-обширно. Обикновено написването на книга отнема малко повече време, но пък за сметка на това, клиентите приемат това като израз на експертност и висока компетентност по дадена тема. 

Например, ако си водеща на сватбени церемонии, защо да не напишеш книга с идеи за любовни клетви, романтични стихове и любовни поеми, от които клиентите ти да могат да си изберат цитати. С тази книга също ще помогнеш на много други бъдещите двойки да персонализират сватбените си церемонии. 

Стани критик на нещо, което допълва услугите или продуктите ти

Като казвам “критик” нямам предвид да започнеш да пишеш критики за други бизнеси. Идеята тук е да отразяваш определена тема или изяви в дадена сфера. 

Да речем си дизайнер на булчински рокли. Може да имаш рубрика в сайта ти, където да поместваш интересна информация, свързана с булчински рокли, аксесоари и други. Рубриката е по-кратка от блог пост, и отразява само най-съществените и важни неща по дадена тема, като модни тенденции, цветове, стилове и т.н.

Това са само няколко идеи, които могат да ти дадат насока да помислиш – с какво може да освежиш, обновиш и откроиш бизнеса си от всички останали.

Както винаги, най-прекрасният момент идва, когато се срещнем във Фейсбук групата >>> ТУК, за да споделим мисли и идеи.  

Щастливо и приятно творчество!

Топли прегръдки от мен.

Мариела 💖