Хайде да говорим за пари

Днес, както заглавието подсказва, ще си говорим за пари. Много важна тема особено, когато приходите ни намаляват поради липса на работа. Най-важното днес ще бъде да прегледаш абсолютно всички видове разходи, които имаш и да спреш всички тези, от които в момента нямаш жизненоважна нужда.

Тъй като най-важните разходи са много по-малко, аз ще изброя тях. Всички останали спадат към маловажни разходи, и най-добре ще бъде да се спрат незабавно. И така, имаш нужда от:

  • Хостинг и домейн, за да поддържаш сайта си 
  • Телефон 
  • Наем, ако имаш офис
  • Месечни вноски по кредит, ако имаш такъв 

Всичко останало като членски вноски за клубове, групи или фитнес, са разходи, от които няма нужда в момента. 

Ако имаш счетоводител, може да договориш облекчени условия за разплащане. Същото може да направиш и с наема на офиса ти, както и може да се свържеш с банката и да поискаш разсрочване на кредита. С две думи – всичко, което може да се замрази за 2-3 месеца, може да се предоговори – трябва да го направиш задължително. Няма да усетиш, как след 2 месеца всичките ти спестявания ще са хвръкнали за неща, от които нямаш съществена нужда.  

Специално подготвих писмо образец, което може да използваш да изпратиш на твоя хазяин. 

Ето какво може да напишеш:

Уважаеми,  Г-н § Г-жа собственици на имоти,

Пиша Ви във връзка с коронавирус кризата. Както знаете нашият бизнес сектор беше драстично засегнат, поради факта, че всички сватби и мероприятия бяха напълно забранени. Това от своя страна доведе до пълен застой на нашата дейност и съответно всичките ни приходи напълно спряха. 

Моята фирма е наемател на Вашия офис. Аз и моят екип много обичаме офиса си, но, уви, поради поставената карантина, в момента не го използваме. Както знаете, ние винаги сме били абсолютно изрядни наематели, плащаме наема си винаги навреме и отлично стопанисваме имота, но в момента сме поставени пред много сериозна дилена – да обсъдим с Вас възможност за намаляване на наема или да освободим офиса, поради невъзможност да покриваме високия за момента наем.  

Аз лично предпочитам да договоря с Вас намаление на наема от Х лева за период от 6 месеца, тъй като смятам, че и за двете страни това ще бъде най-изгодното решение. Подозирам, че при тази икономическа обстановка и за Вас ще бъде трудно и продължително да намерите нови наематели, затова искрено се надявам, че ще успеем да постигнем споразумение. 

Ще се радвам да разбера какво мислите за това предложение. Ако искате да продължим обсъждането, моля не се колебайте да ми звъннете. С нетърпение очаквам да се чуя с Вас. 

Сърдечни поздрави, 

Твоето име и телефон 

*********

Можеш да изпратиш това писмо както по имейл, така и по пощата. Същият образец може да бъде преработен и за банка, ако имаш заем. Задължително поискай отсрочка или дори, ако може да прескочиш 3 вноски, ще ти бъде още повече от полза.

Сега те оставям да направиш пълна ревизия на всичките си разходи. 

(Име), съвсем сериозно – абсолютно спри всички плащания, които не са свързани с най-важните неща за просъществуване на бизнеса ти. 

Ще се радвам да споделиш мисли в нашата Фейсбук група.

От мен – спокоен и усмихнат ден,

Мариела 💖