Мотивация

Замисляла ли си се какво всъщност е мотивацията?

Питам те, защото миналата седмица пропуснах да напиша и публикувам ежеседмичната блог публикация. Една от причините беше именно тази – загубих за момент мотивация.

Дори, бих казала, се почувствах объркана и отчаяна от количеството работа, която трябва да свърша и малкото време, което практически имам.

И какво направих – оставих всичко и просто няколко дни не пипнах компютъра.

Да си призная, не се чувствам много горда от действието си, но това ме накара да се замисля отново за мотивацията – кога я губим и как може да поддържаме пламъчето й вечно пламтящо 🔥.

Днес сутринта, още щом се събудих, направих едно бързо проучване в Гугъл, за да видя какво е определението или как научно се обяснява “мотивацията”.

Е, измежду няколкото дефиниции, на които попаднах, най-често срещаната е, че “мотивацията” се определя като причина или причини за действие или поведение, което ни кара да правим нещо по определен начин.  

Казано на по-романтичен език, това е вътрешната нагласа, която имаме и която ни вдъхновява, когато се събудим сутринта, да сме заредени с енергия и силно желание да скочим от леглото и да се впуснем в ежедневните задачите, които, разбира се, са част от една голяма цел.

Нека ти разкажа една случка.

Преди време работих в хотел Радисън в София. Там имах колега, който всеки ден идваше навреме, винаги беше изряден във външния си вид и всеки ден си тръгваше абсолютно в точния час. Беше съвестен и отговорен, но рядко правеше нещо повече или бих казала никога не правеше нещо повече от най-минималното, което се изискваше и очакваше от него.

Един ден го попитах: Защо не проявиш инициатива да помогнеш на колегата си да речем, или да проявиш инициатива да свършиш малко повече работа, или да останеш един час повече, защото има много работа?

Той отвърна: – Мариела, нямам мотивация. Ако заплатата ми беше двойна, щях и да идвам по-рано, и да си тръгвам по-късно и щях да съм много по-инициативен.

Работя толкова, за колкото ми плащат и нито минута повече.

Ако ми повишат заплатата, ще имам повече мотивация.

От него за първи път чух сентенцията – “Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя.”

Предполагам и ти си чувала нещо подобно. Хората често мислят, че тяхната мотивация е нещо, за което някой друг отговаря. Този някой друг, най-често ще е или техният управител, или работодател или някой друг.

Е, нека го кажем точно, кратко и ясно – ТОВА НЕ Е ВЯРНО!

Мотивацията зависи само и единствено от нас самите, и когато имаме наш собствен бизнес, наличието на мотивация е съществено за успеха на бизнеса ни.

И така, когато работиш сама за себе си, твоите задължения и отговорности са много повече, сравнено с това да си служител от 9:00 до 17:00.

Понякога обаче, както ми се случи и на мен, многото работа може да ни претовари и в един момент може да загубиш мотивация.

Ето три идеи, как да възвърнеш мотивацията си, които съм изпробвала и знам, че работят много успешно.

😍 Припомни си защо започна своя собствен бизнес.

Едно от най-силните неща, които могат да въздействат мигновено на човешкото съзнание е споменът.

Спомените обикновено са свързани с емоции, а когато вземаме решение да започнем собствен бизнес – това решение е подплатено с много емоции. Ние искаме да имаме собствен бизнес поради някаква причина. Например, да правим хората щастливи, да сбъдваме мечти и т.н. Вярвам, че си си задала поне няколко въпроса – защо искаш да правиш именно това?

Припомняйки си какъв е бил твоят мотив да започнеш собствения си бизнес, би трябвало бързо да се свържеш отново с вътрешния си ентусиазъм и желание за създаваш нещо уникално и различно.

Споменът ти може да е свързан с филм, който си гледала, или снимки, които си видяла или място, което си посетила.

Просто направи това, което си правила в момента, в който си решила, че искаш да имаш бизнеса, който имаш в момента.

😏 Направи равносметка на целите, които си си поставила.

Друг много ефикасен начин е да погледнеш в плана си за действие и да направиш равносметка какво си постигнала до този момент. Това може да е бизнес план, който си подготвила в самото начало или просто план за действие с различни етапи.

Основната цел на всеки план е да ни придържа към целта, която имаме и съответно ни помага да бъдем по-организирани.

Разбира се, прегледът на този план трябва да е периодичен, но понякога, когато имаме много работа, може да разредим погледите си в него.

Затова, ако всеки ден работиш усилено и ако всеки ден правиш по една малка крачка напред, то несъмнено напредваш.

В момент на слаба мотивация, отвори този план и погледни до къде си стигнала. Сигурна съм, че ще се изненадаш, че си напреднала много повече отколкото си очаквала.

Личните постижения винаги са вдъхновяващи!

😘 Прегледай мисията на бранда и обещанието, което си дала на клиентите си.

Брандът, както знаеш, е начинът на твоята фирма да комуникира с клиентите ти. Брандът има образ, характер, мисия и цели.

Той още има обещание към клиентите на твоята фирма и това обещание е ангажимент, който ти като управител на твоята фирма имаш.

Хората очакват това, което брандът им е обещал.

Прочети отново мисията и обещанията, които си отправила към своите клиенти.

Това може да има много силно въздействие върху твоята мотивация, защото пряко е свързано с твоята съвест и лична отговорност.

Представи си, че си обещала сладолед на дете, като в замяна си го накарала да си подреди играчките. Само помисли какво ще е разочарованието му, ако то след като е свършило това, което се е очаквало от него, не си получи сладоледа.

Предполагам имаш идея как ти ще се чувстваш, когато погледнеш в насълзените му, пълни с разочарование очи.

Е, винаги се сещай за тази картина, когато имаш прилив на загуба на мотивацията. Така ще разочароваш и клиентите си и те ще изпитат същото разочарование, когато брандът на твоята фирма не си изпълни обещанието.

💭 Последни мисли

Да имаш самомотивация е навик и когато човек има цел, която силно иска да постигне, то тя идва от само себе си.

Уви, трудни моменти може да ни отчаят и да загубим временно устрема си. Именно затова трябва да имаме готовност да рестартираме собствената си мотивация.

Има и още – когато сме мотивирани да правим нещо, то със сигурност го правим добре.

Ти имаш ли опит със загуба на мотивация понякога? Кажи ми как ти се справяш с този проблем?

👇 Пиши ми в коментарите по-долу.

От мен весел и усмихнат ден и до скоро!

Мариела