Има ли нужда сватбеният специалист от фирмен уебсайт?

В съвременния английски език “Google it” означава “търся в Гугъл”. Този израз се превърна в глаголно действие, защото днес ние всички търсим всичко в  Google, нали така? Google е неразделна част от нашето ежедневие. 

Искам да ти разкажа една интересна история.

Един ден, търсейки в Гугъл производител на по-нестандартни сватбени торти в София, попаднах на снимка на торта с много интересен, красив дизайн. Кликнах на снимката с надеждата да се отвори сайта на производителя, но уви тя нямаше връзка.

Забелязах, че в ъгълчето с малък шрифт е изписано името на фирмата. Отново потърсих в Гугъл, вече с директното име и за моя най-голяма изненада не намерих никаква информация за въпросната фирма.

Продължих да търся в търсачката на Гугъл,  докато най- накрая не намерих сладкарница с хубав уебсайт, която имаше презентации на сватбени торти, торти за рождени дни, мъфинчета и други лакомства. Освен галерията намерих подробна информация за вкусовете, видовете пълнежи и размерите торти, които могат да бъдат направени. В блога към сайта имаше снимки от истински сватби и щастливи младоженци, разказващи как тортата им е била едно от най-впечатляващите ястия на сватбата.

В страницата “За нас”, снимка на усмихната млада жена ме приветстваше с добре дошла и с приятелски тон разказваше своята история и как с целия си ентусиазъм и любов към тортите ще направи за мен най-красивата и вкусна торта. С две думи ще реализира мечтаната ми торта.

Подскочих от вълнение. Обадих се веднага на моите младоженци и с огромен ентусиазъм им разказах какво съм намерила за тях. Както може да се сетиш, това беше и фирмата, на която поръчахме сватбената торта от 180 парчета, мъфинчета за 8 деца, тортата за надиграване с кумовете и 180 малки бисквитки с инициалите на младоженците като подаръчета за гостите. Всичко на стойност 1520 лв.

На следващата година, друга двойка мои младоженци ми казаха, че имат позната, която от скоро е открила сладкарски цех и иска да им изработи торта без пари като подарък. Разбира се, това е чудесен подарък за едни младоженци. Аз веднага се свързах с тази дама и в разговора я попитах:

  • А дали може да ми дадеш уебсайта си, за да погледна какво предлагаш?

Тя ми отговори – Ами аз нямам уебсайт.

  • Аййй, казах аз, добре, а как те намират клиентите ти?

Тя много гордо ми каза – Имам Фейсбук страница. Те ме намират там.

Помолих я да ми даде Фейсбук страницата си и да ми изпрати малко снимки на мейла. Когато влязох във въпросната Фейсбук страница, останах изумена от разнообразието от информация. Снимки на торти се преплитаха с лични преживявания на въпросното момиче. Странни коментари на нейни приятели и закачливи съобщения от нейния приятел … Просто останах без думи.

Както и да е. Каква беше моята още по-голяма изненада- измежду снимките, които тя ми изпрати на мейла, аз видях същата тази очарователна торта, която намерих преди година и не успях да намеря кой е производителят.

Само като помисля, че всъщност тя можеше да направи тортата за предишната сватба. Това от моя гледна точка е загуба на поръчка за 1520 лева. Чудя се колко още е забибила, защото хората не са могли да я намерят.

Искрено съжалих това младо момиче, което беше много талантливо и способно, но не искаше и да чуе за сайт, в който да презентира таланта си.

Днешният ми пост е посветен на нея, защото тя все още няма собствен уебсайт и продължава да вярва, че Фейсбук й върши същата работа.

Дилемата на всеки нов бизнес е – имам ли нужда от уебсайт и дали Фейсбук няма да ми свърши по-добра работа?

Важен въпрос, защото уебсайтът е инвестиция, а страницата във Фейсбук е безплатна.

Спри тук и помисли какво мислиш ти по този въпрос?

В края на този пост искам да те помоля да споделиш с мен какво мислиш след като си го прочела.

Ето 5те неща, които според мен са най-съществените различия  между уебсайт и Фейсбук и всеки новостартиращ сватбен професионалист трябва да вземе под внимание.

Разбира се има и други разлики между Фейсбук и уебсайт. Аз избрах тези пет, защото мисля, че те са най-важни за един сватбен агент, който иска да изгради добър имидж и силен бранд.  

Важно е обаче да знаеш, че Фейсбук и блогът на твоя уебсайт трябва да работят ръка за ръка. Фейсбук е чудесна платформа да насочваш хора от там до твоя уебсайт.

Надявам се този пост да е бил интересен за теб. Ако да 😊, сподели го с приятели и ми остави коментар по-долу.

Топли прегръдки от мен и хубава и усмихната седмица!

Мариела 💖