Еднополов брак в България

Наскоро в медийте излезе новината, че две момичета – Диляна и Вяра, подготвят сватбата си. Еднополовите бракове не са официално разрешени в България, но мисля че е постижение, че две лесбийки без страх и предразсъдъци уповестиха желанието си да съдадат семейство.

Смелостта и решителността на тези две момичета да заявят пред цялото българско общество, че любовта няма граници и че не е запазена територия само за хетеросексуални, искрено ме впечатли.

Тържеството на Диляна и Вяра ще се проведе в Русе, като бъдещите булки биха искали да имат и църковна венчавка. Не знам за теб, но на мен ви звучи прекрасно 😃.

Най – вероятно техният брак няма да бъде легитимен пред закона (или поне не за сега), но тяхната сватба може да се превърне в първата стъпка към разширяване на мирогледа на българина и узаконяване на брака между представители на един и същи пол.

Знаеш ли, че вече 26 държави официално признават брака между представители на един и същ пол за законен.

Защо и България да не се присъедини към тези държави?

Първата държава, която официално легализира брака между еднополови граждани, е Холандия. През декември 2000г. Холандският парламент гласува и прие с 3:1, че двойки от един и същ пол могат да се женят, развеждат и да осиновяват деца.

Този вид брак обаче има частично признание в няколко държави още преди това. Белгия, Канада, Норвегия и Исландия са държавите, които още в края на 90те дават частични права на двойки от един и същи пол да живеят заедно и да имат легитимно съжителство като партньори.

Някои от тези държави дори официално допускат граждански съюз, което е статут почти на брак.

Държавите, официално позволяващи гей брак, са:

Аржентина (2010) Дания (2012) Малта (2017) Франция (2013)
Австралия (2017) Исландия (2010) Нова Зенландия (2013) Холандия (2000)
Англия / Уелс ( 2013) Испания (2005) Норвегия (2008) Швеция (2009)  
Белгия (2003) Ирландия (2015) Португалия (2010) Шотландия (2014)
Бразилия (2013) Канада (2005) САЩ (2015) Южна Африка (2006)
Германия (2017) Колумбия (2016) Уругвай ( 2013)
Гренландия (2015) Люксембург (2014) Финландия (2015)
Източник: http://www.pewforum.org

Известни дами, сключили брак с партньорките си:

Джоди Фостър и Александра Хедисън

Jodie Foster and Alexandra Hedison

Източник: http://www.popsugar.com

Двукратна носителка на Оскар, актрисата Джоди Фостър сключи брак с приятелката си Александра Хедисън през 2014 на тайна сватбена церемония. Джоди и Александра се запознават на семинар на FOX TV и пламналата от пръв поглед любов ги отвежда до олтара за по малко от година. Преди това Джуди има двадесет годишна връзка с Синди Бернар, с която има двама сина.

Александра е бивша приятелка на ТВ и шоу дамата Елън ДеДженеръс.

Елън ДеДженеръс и Порша Де Роси

Ellen and Portia weddingИзточник: http://www.eonline.com

Тази година Елън и Порша ще отпразнуват десетата си годишнина. Те сключиха брак август 2008 в дома си в Лос Анджелис.

Сватбата им се проведе в тесен семеен и приятелски кръг с общо деветнадесет гости. Цялата къща беше красиво украсена с много цветя и свещи. Сватбеният агент на романтичната церемония е известната сватбена и парти организаторка от Лос Анджелис Минди Уайс.

След като Елън и Порша посещават дома на Порша в Австралия, Елън туитва –  „Чувала съм, че австралийците са невероятни хора, но тази седмица имах възможността да го преживея. Благодаря ти, Австралия, радвам се, че се ожених за една от вас.“

Самира Уайли и Лорън Морели

Samira Wiley and Lauren Morelli wedding

Източник: http://www.marthastewartweddings.com

Любовта между двете актриси пламва по време на снимките на филма „Оранжевото е новото  черно“ и не след дълго те заживяват заедно. Един прекрасен ден Лорън пада на едно коляно и поднася диамантен пръстен на Самира и на 25 март 2017 двете дами вдигнаха весела и наситена с много цветове и конфети сватба. Дизайнер на сватбата им е Бет Хелмстетър, като тя разказва, че цялата тема на сватбата е разработена от идеята на двете булки за многоцветна сватбена торта.  

Сватбата на Самира и Лорън беше отразена в списанието на Марта Стюърд.

Шели Райт и Лорен Блицър

Chaly writhe wedding

Източник: http://www.people.com

Кънтри певицата Шели оповести, че е лесбийка малко след като започва връзката си с Лорен. Те вдигат традиционна сватба в семейно имение в щата Кънектикът, като сватбената церемония се води от свещеник и равин, тъй като Шели е християнка, а Лорен – еврейка.

Двете очарователни булки се придържаха към всички сватбени традиции и ритуали, с изключение само на една – не носеха воали. На въпроса “Защо?” те отговориха –„Защото харесваме косите си“.

Синтия Никсън и Кристин Маринони

Cynthia Nixon wedding

Източник: http://www.popsugar.com

Позната от ролята си на Миранда в „Сексът и Градът“, Синтия се сгодява за Кристин през 2009 година. Тъй като към този момент еднополовите бракове в Ню Йорк все още не бяха официално признати, те решиха да изчакат преди да оповестят сватбата си.

Официално двете минаха под венчилото през 2012 година.

Синтия се развежда със съпруга си, който познава от ученическите си години, само една година преди да започне връзката си с Кристин. Тя признава в медиите, че никога не е имала връзка и дори не е целувала друга жена преди да се запознае с Кристин. 

🌈 Последни мисли

Според теорията на Дарвин, еволюцията се базира на възпроизводството на два индивида от различен пол и ако даден животински вид не може да се възпроизвежда по някаква причина, то той ще загине до едно-две поколения.

Факт е обаче, че гейове и лесбийки е имало винаги и това не е избор на поведение, а нещо, с което хората се раждат. Дарвин е създал теорията си през 1859 година. Сега сме 2018 година. Това са 159 години след него. Би трябвало съзнанието ни да е еволюирало до степен, до която да разбираме и приемаме хората такива, каквито са, без да ги съдим и обвиняваме, че не са като нас. 

Всяко човешко същество има право да обича и да бъде обичано и съответно ако двама души, независимо от пола си, искат да сключат брак и да създадат семейство – то те трябва да имат това право!

От душа и сърце пожелавам цялото щастие на света на Даниела и Валя!

Красива и щастлива сватба, момичета!

Bon voyage.

С обич 💖

Мариела