Пролетно почистване и детокс на твоя бизнес

Казват, че човек като си изчисти къщата и изхвърли стари, вече не използвани неща, ще отвори място за нови неща в живота си. 

Е, именно това ще правим днес. Пролетно почистване и детокс на бизнеса ти и както се досещаш това се състои от две основни неща – почистване и детокс. 

Почистването е тази част от процеса, която включва всички необходими действия, за да подредиш работното си място – предмети, папки и всичко останало в твоя офис. Всички неща трябва да заемат подходящо място, така че всичко да бъде организирано и подредено; красиво и удобно за работа.

Детоксът от своя страна е процесът, чрез който ще се освобождаваш от ненужни и най-вече затормозяващи бизнеса ти неща. Ще изхрвърлиш ненужни вещи, ще се освободиш от негативни личности, и т.н. С две думи всичко, което е токсично за бизнеса ти, ще трябва да си отиде днес!

И така, ако имаш готовност, време е да започнем.

Почисти работното си място или офиса си - буквално

🧹 Пролетно почистване – Пренареди бюрото си, прегледай всички листчета, тетрадки и папки и ги подреди по красив и удобен за работа начин. Избърши прах, пусни прахосмукачка 🙂 и т.н. Всичко по реда на едно пролетно почистване. 

🍏 Детокс – изхвърли всичко ненужно, създай красота около себе си, сложи малка саксийка или ваза с цветя на бюрото си. Цветята са прекрасен носител на положителна енергия.

Направи бюрото си уютно и приветливо, така че всяка сутрин да нямаш търпение да седнеш и да работиш. 

След като всичко блести от чистота, седни на компютъра, за да продължиш с

Почистване на компютъра

🧹 Пролетно почистване – Прегледай всички папки, които имаш в компютъра си. Ако и ти си като мен, всеки път когато искам да запазя нещо ново си отварям нова папка на десктопа, предполагам имаш мнооогооо папки. За да организираш компютъра си може да използваш следния подход:

  1. Определи 3 основни папки, в които да сортираш информацията, която искаш. Например: папка “Бизнес”, папка “Клиенти” и папка “Други” 
  2. В папка “Бизнес” направи подпапки по теми, които са свързани с бизнеса ти. Например: “Счетоводство и фактури”, където ще събираш всички фактури по месеци; Папка “Социални Мрежи”, където да запазваш всички снимки и материали, които ще публикуваш в социалните мрежи; Папка “Маркетинг § Реклама”, където ще събираш идеи за това как да промотираш бизнеса си и т.н. Предполагам, че ти стана ясно. 
  3. Съответно папката “Клиенти” ще е по години, по месеци и всяка двойка ще си има тяхна си папка, където ще пазиш цялата информация за тях. Ще имаш нужда и от папка “Архив”. 
  4. В папка “Други” ще си “складираш” всичко, което мислиш, че е интересно и искаш да си го имаш 🙂 до известно време. 

 🍏 Детокс – изтрий всичко, от което нямаш нужда, а нещата, които искаш да запазиш, но няма да използваш всеки ден, ги архивирай в една папка. 

Сложи на десктопа си красива снимка на нещо, което ще те радва да видиш всяка сутрин като си включиш компютъра.

След като свършиш с компютъра, премини към имейл кутията

🧹 Пролетно почистване –  Организацията на имейла става по абсолютно същия начин. Само в три папки ще се сортират всички входящи и изходящи имейли. Сега тук ще трябва да отделиш малко повече време, защото ако досега не си сортирала имейлите си по този начин, ще трябва буквално един по един да ги сложиш в подходящата папка. Добрата новина е, че веднъж подредени, след това всичко ще бъде много по-лесно. Когато получиш имейл, отговаряш и веднага го преместваш в папката. Съветвам те да запазваш и отговора в тази папка, защото така ще ти е по-лесно да проследиш цялата кореспонденция.

 🍏 Детокс – Всички стари имейли могат или да бъдат изтрити или архивирани. Целта ти е пощата да бъде напълно празна и в нея да получаваш само ежедневните си имейли. В края на работния ден в пощата ти трябва да има колкото “0” или нула имейли!

Последно, огледай как изглеждат самите имейли, които изпращаш. Имат ли те професионален вид, имаш ли подпис който автоматично да се добавя в края на всеки имейл? Днес е перфектният ден да обновиш и/или преработиш имейла си. За малко вдъхновение може да погледнеш блог поста >>> Как се пише бизнес имейл? 

Уфффф, страхотна работа свърши до момента. Добрата новина е, че мина повече от половината задачи за днес. ОК, сега let’s “Have a Break, Have a KitKat”.

Почини си, направи си кафенце или ако напълно искаш да се потопиш в детокс мисията, направи си зелено смути и когато имаш готовност продължи с 

Уебсайтът на фирмата ти

Ах, това ми е любимата тема – фирменият уебсайт. Предполагам разбираш, че това е всъщност твоят виртуален офис или по-скоро шоурум. Представи си, например, че имаш голямо помещение, на центъра на търговската улица, където целият поток от хора преминава ежедневно. Всички твои клиенти са в този поток и ти искаш те да забележат шоурума ти, да влязат в него, да видят колко красиви неща правиш и разбира се да си купят твоите продукти. 

Ето две опции как може да подредиш шоурума:

 • Първа опция – Ще сложиш голяма дебела завеса на витрината, така че нищо да не се вижда вътре и ще закачиш малка табела на затворената вратата – “Отворено. Влез да видиш какво предлагаме”. Ако случайно някой се излъже да влезе, вътре ще го чака намръщена продавачка, безразборно подредена стока, лош аромат, тъмно и не толкова приветливо помещение.
 • Сега си представи втората опция – подредила си красива, прекрасно аранжирана витрина, която подканва с най-доброто, което имаш. Вратата е широко отворена, а елегантно облечена хостеса седи пред шоурума и учтиво кани хората да заповядат вътре. След като клиентите влязат, те попадат в едно напълно очарователно място. Свеж аромат, стилно подредена стока, продавачка, която е усмихната и любезна; тиха, приятна музика – всичко, което предразполага клиентите да се заседят и да започнат да разглеждат стоката ти …. 

Няма да ме изненадаш, ако се спреш на втората опция :). Ако това е твоят избор, да се залавяме за работа. 

🧹 Пролетно почистване – Разгледай внимателно всички страници на уебсайта си и прочети какво пише в тях.

 • Започни с входящата страница – това е витрината на шоурума ти. Изглежда ли елегантно и красиво, предразполага ли хората да “влизат” в магазина?
 • После обърни специално внимание на страницата “За мен” или “ За нас”. Това е страницата, която всички твои клиенти посещават, защото те искат да знаят с кого ще работят; коя е тази прекрасна личност, която може да сбъдне всичките им сватбени мечти?! Малко помощ може да намериш тук >>> 6те златни правила за перфектната страница “За мен”.
 • Разгледай снимките и прецени, дали те представят продукта ти по най-добрия начин, дали разказват нещо смислено и интересно, което ще заинтригува клиента. 
 • Виж дали не липсва нещо на твоя сайт.

Най-основните неща, които трябва да фигурират на един сайт са следните:

 • Основна входна страница
 • Страница “За Мен” 
 • Услуги § Продукти
 • Контакти § контакти към профилите ти в социалните мрежи

 🍏 Детокс – премахни текст, който не представя продуктите ти по най-добрия начин; свали снимките, които не показват нещо изключително; освежи сайта си с нова информация, нови снимки, нова информация за теб. 

И като споменахме Социални мрежи - ето, че дойде време и за тях.

🧹 Пролетно почистване – Социалните мрежи са ключови за презентацията ти като професионалист и най-вече за комуникацията ти с клиенти, колеги и бизнес партньори. Споменавайки всичко това, веднага искам да отбележа – бизнес контакти, а не лични. В бизнес страницата си ще споделяш бизнес информация и разбира се ще комуникираш публично с колеги и клиенти. Личният ти профил трябва да бъде за семейството и близките ти приятели. Ако нямаш бизнес страница, то ето, че дойде момента, в който да си откриеш такава.

 🍏 Детокс – изтрий всички снимки, които не са подходящи за бизнес представянето ти; премахни постове и коментари, които не отразяват твоята бизнес мисия. Съвсем спокойно може да “ънлайкнеш” и хора с не дотам позитивно мислене, несподелящи твоите интереси или такива, които публикуват неща, които намираш, че не са интересни. Целта е да бъдеш заобиколена от хубави хора, с интересни и весели постове, така че като погледнеш какво е публикувано от тях, да видиш нещо, което ще ти е полезно и интересно.  

С това ще приключи задачата ти за днес. Поздравления! Това по принцип отнема най- много време, защото буквално трябва да се преминава през абсолютно всичко. От опит знам обаче, че удовлетворението след пролетно почистване и детокс е несравнимо. 

Като свършиш, с нетърпение те чакам във Фейсбук групата да споделиш какви са резултатите. 

Утре ще говорим за ПР стратегия и план за действие с клиентите. 

От мен много топли прегръдки!

Мариела 💖