Ти искаш да станеш сватбен агент. Това е мечтата ти. Следвайки тази мечта откриваш фирма, наемаш офис, купуваш скъпа офис техника, наемаш уеб дизайнер на направи сайт, графичен дизайнер да разработи бранда на сватбената агенция и разбира се, инвестираш солидна сума за реклама. Не след дълго първата двойка младоженци е в офиса ти и ето, че ти вече живееш в мечтата си. И изведнъж БУМ … сблъскваш се с жестоката истина. Сватбеният агент няма нищо общо с романтичният образа на Дженифър Лопез от филма “Сватбеният агент”.

Много хора вярват, че планирането и организирането на сватби е забавен и приятен процес. Това до голяма степен е така, но професията сватбен агент, като много други изисква някои специализирани умения. Много от тези умения могат да бъдат научени, но никога не е излишно някои от тях да са част от личния характер. Именно затова, добра идея е да се подложиш на самоанализ и да видиш къде ще имаш нужда от допълнително обучение или информация, така че да подобриш организационите си умения.

Измежду многото умения, които сватбеният агент трябва да притежава, се открояват 5, които бих казала са ключови за успешното развитие в този бизнес.

Ако обмисляш да започнеш бизнес и да откриеш своя сватбена агенция, първо си задай тези 5 въпроса:

Имаш ли добри комуникациони умения?

Умението да комуникираш с други хора е изключително важно. И тук не говоря само за лична комуникация – очи в очи, но и за онлайн комуникация в социалните мрежи, умения за провеждане на разговор по телефон, включително и за отлични умения в комуникацията с електрони писма – мейли.

Начинът, по който общуваш на всички нива с твоите клиенти, бизнес партньори и дори хора, с които може би ще се видиш само веднъж за една сватба, е всъщност разковничето към твоя без стресов бизнес.

Няма да повярваш, но това в действителност е едно от най- трудните задачи на сватбения агент. Задай си въпроси като:

  • Мога ли елегантно и с финес да поискам от някой да направи нещо за мен?
  • Имам ли търпение да изслушвам хората преди да дам моето мнение?
  • Мога ли добре да посреднича между две страни?

Сега, ако не си много сигурна, че можеш да отговориш положително на тези въпроси- не се безпокой. Всичко това може много лесно да се научи. Това което е по- важно в момента е да разбереш, че общуването е от съществено значение и трябва да се усъвършенстваш до степен, до която да станеш перфектен дипломат!

Колко добре се справяш с организация на личното си време?

За да си отговориш на този въпрос, погледи обективно как се справяш с дневните си задачи и организацията на домакинството. Организационите умения са много тясно свързани с умението да разпределяш времето си и да се придържаш към това разпределение. Това включва да пристигаш навреме за среща, да отговаряш на мейли бързо, да можеш да работиш върху няколко задачи едновременно и т.н.

Подредбата на личните вещи и бюрото на работното място също са показател. Сватбените агенти трябва да са безупречни към организацията и да имат изключително око за детайли. И така, например:

  • Правиш ли си списък с покупки за пазар?
  • Бюрото в работата ти изрядно подредено ли е? Знаеш ли всяка вещ къде е?
  • Ако планираш ваканция: Подготвяш ли всеки един детайл като се започне от багаж и се стигне до всяко преживяване на самата почивка?

Сигурно вече разбираш – времето е всичко в сватбения ден и всяко закъснение може да предизвика неприятни емоции за младоженците. Нито един сватбен агент не би искал неговите клиенти да изпитат разочарование на сватбата. Разбира се, управлението на времето и лична организация са необходими и през целият работен процес включително с външните услуги.

Това качество също може да се научи, но винаги е от помощ, ако имаш поне малко “заложба” да си организирана.

Имаш ли търпение и запазваш ли самообладание в трудни ситуации?

Това е още едно от ценните качествата, които ще ти трябва както при работата с булки, така и при работа с външни услуги. Нека за момента се фокусираме само към булките и да погледнем една идеална ситуация. И така, представи си следната картина: срещаш се с прекрасна млада двойка и след около едночасова първа среща те ангажират теб, за да организираш сватбата им. След това всичко потича като по мед и масло. Те винаги знаят какво искат, нямат милион и един въпроса, не искат всеки ден да си говорят с теб за цветя, за панделките на столове и т.н. Просто прекрасно! Разбира се, един ден може и да имаш късмет да попаднете на такава двойка, но честно казано съотношението на този тип двойки към всички останали е 1:100.

Не, не че съм песимист, но все пак след над 200 сватби зад гърба си и работа с младоженци от цял свят, позволи ми да знам – чак толкова прекрасен работен процес няма! За сметка на това, много по- често ще имаш клиенти, които ще очакват ти да им предлагаш от всичко по много, а те да избират. Също така, често ще се колебаят или няма да знаят какво искат. Ако са заети хора, почти никога няма да получаваш необходимата от тях информация навреме, дори понякога ще се налага да работиш до късно преди сватбата.

С две думи – търпението е ключът към щастието в този бизнес!

Умееш ли да работиш с пари и управляваш бюджет?

Тук ще бъде кратка – всеки иска да похарчи парите си правило, включително и ти. Добрият сватбен агент съветва клиентите си да направят правилният избор в бюджета,с който разполагат. Запомни – Клиентът винаги е на първо място! Това не означава, че трябва да предложиш нещо некачествено, само защото е евтино. Нямам предвид това. Просто мисли от позиция на булката. Колкото повече проявяваш разбиране и влизаш в нейния бюджет, толкова по – щастлива ще е тя. Балансът, който трябва да постигнеш, е да и предложиш тези неща, които няма да нарушат визията на сватбата и в същото време ще влязат в рамките на нейния бюджет.

Дори и да не си добра в управлението на собствените си финанси, трябва да знаеш как да пазиш интересът на клиентите си.

И накрая, но не и на последно място:

Имаш ли творчески умения и можеш ли да мислиш нестандартно?

Когато някой те попитата имаш ли творчески умения, какво изплува веднага в съзнанието ти? Цветя, декорация, панделки и подаръчета за гости …. Грешка! Това не е необходимо качество за един сватбен агент. Може да си сватбен агент без да притежаваш умението да създаваш тематичен декор. Това, което обаче трябва да можеш да правиш, е да намираш решение на всичко, да умееш да мислиш различно и да намираш отговори дори и за неизвестни за теб неща. Това за сватбеният агент е творческо мислене!

Задай си въпроси като:

  • Ако булката поиска известен изпълнител да пее на сватбата, какво ще направя?
  • Ако поръчаната в лилаво торта пристигне синя в деня на сватбата, какво ще направя?
  • Ако излезе силен вятър и украсата за изнесената церемония започне да пада  – какво ще направя?

Сватбеният агент много често е като малка “енциклопедия”. Не напразно най – добрите сватбени агенти не спират да се образоват, да следят сватбените тенденции, да повишават знанията си с курсове, да посещават сватбени изложение и други. В нашия бизнес трябва да се учим и усъвършенстваме постоянно.

Сега е време ти да споделиш с мен, кое от тези качества притежаваш! Мислиш ли, че има още важни качества, които един сватбен агент трябва да притежава?

Пишете ми в коментарите по – долу. С нетърпение чакам да чуя какво мислите.

Чао за сега от мен!

Топли прегръдки ,

Мариела

Мариела

Не пропускай нито една публикация или специална оферта

* indicates required


/

( dd / mm )

Ти си: