5 неща, които може да направиш за твоя сватбен бизнес, по време на
коронавирус изолацията

Вече няколко месеца напрежението и масовата борба със смъртоносния коронавирус COVID-19 продължава. Хората в критичните точки на света са в мислите ми всеки ден, но най-добрият начин да се преборим с това световно зло е да седим вкъщи и да ограничим всички контакти с други хора. 

За много от нас това е много тежък и труден момент, защото освен, че изпитваме страх от смъртоносната зараза, целият ни живот, работата и бизнесът ни са поставени на сериозно изпитание. Никой не знае колко време  ще продължи всичко и още повече никой не знае какво ще се случи след това. Цялата тази несигурност и пълна невъзможност да направим план за бъдещето ни стресира още повече. 

Знам, че е трудно за всички ни, но днес искам да погледнем това критично състояние под различен ъгъл и да видим – не може ли да използваме това време за нещо, което ще ни помогне в бъдеще, нещо, което ще помогне на сватбения ни бизнес?   

Ясно е, че колкото и да е трудно и нестабилно положението в този момент, всичко ще отмине и след известно време всичко ще е отново както си беше. Времето, което имаме сега обаче, може да се превърне в златно, защото може да го използваме да направим неща, които, ако сега сватбеният сезон беше в разгара си, никога нямаше да имаме време да направим. Е, ето какво например може да направиш докато си седиш вкъщи.

Направи анализ на дейността на сватбения си бизнес

Едно от нещата, които малко собственици на малък бизнес правят, е да анализират изминалите сезони. Обикновено, след като сватбеният сезон премине, всички си отдъхват и си казват – Време е за почивка! Да се направи разбор и преценка обаче е нещо безценно, защото когато седнеш и започнеш да анализираш нещата, може много по-ясно да видиш какво е добро за твоя бизнес и какво не е. Предполагам, имаш файлове на клиентите си? Тук е добре да ги извадиш, защото ще ти бъде полезно да ги използваш.

И така, как да направиш анализ на сватбения си бизнес:

Първата стъпка е да погледнеш нещата изцяло и да направиш равносметка – най-общо какъв беше бизнеса ти през изминалата година.  

Въпросите, които трябва да си зададеш са следните:

  • Колко сватби и/или събития имах през този сватбен сезон? Колко бяха през миналия сватбен сезон? Защо според мен постигнах този резултат?
  • Като цяло доволна ли съм от резултатите като се вземе предвид каква ми е печалба; беше ли сватбеният сезон спокоен и приятен за мен? 
  • От гледна точка на клиентите – знам ли как тези клиенти са стигнали до мен? 

Ако имаш отговор на този въпрос – чудесно! Обикновено клиентите стигат до нас чрез препоръки, реклама във Фейсбук или списание, или ни откриват в търсачката на Гугъл. 

Знаейки отговора на този въпрос, ще се ориентираш кой канал за промотиране на твоя бизнес е най-силен. Ако нямаш тази информация – няма проблем. Това означава, че трябва да поправиш този пропуск и да започнеш да изискваш тази информация от всяка бъдеща двойка. 

План за действие

Направи си таблица или файл в тетрадка, където ще може периодично да записваш тази информация.

Направи карта на целия работен процес

Картата на работния процес представлява конкретно описание на стъпките, през които минаваш при работата си с клиентите. От момента, в който приемаш запитване до самия сватбен ден. Тук може да проявиш фантазия и да представиш тази информация в таблица, под формата на графика, като диаграма или просто като текст с точки и подточки. 

Може би си мислиш, че това не е необходимо, защото какво толкова трябва да му мислиш?! Клиентът се обажда, поръчва каквото продаваш или те ангажира за услугите, които предлагаш, после правиш една или две срещи и готово. Е, със сигурност това не е целият процес. 

Отдели време и разгледай всеки клиент по отделно. Опитай се да се сетиш, колко пъти сте се видели и какво сте правили на тези срещи. Колко пъти е трябвало да се чуете по телефона или е трябвало да изпратиш имейл. Дай си самостоятелна много честна оценка:

  • Дали целият комуникационен процес изглежда гладък, професионален и ефективен?
  • Рефлектира ли този процес на концепцията и мисията на твоя бизнес?
  • Лесна и удобна ли е тази структура за твоята работа и резултатите, които искаш да постигнеш, от гледна точна на качеството на продукт или услуга, която предлагаш?

Подозирам, че ще откриеш, че има много неща, които може да подобриш. Ако едно от тях е имейл комуникацията, то защо не погледнеш моята нова електронна книга 

“7 идеи за готови шаблонни имейла”? Ето тук може да си я свалиш. В нея споделям някои от най-важните имейли, които най-често се използват от сватбени професионалисти в работния процес с клиенти и които съответно могат да бъдат изготвени като шаблонни имейли. Защо да не се възползваш от свободното време и да не подготвиш такива шаблони за твоя бизнес, за да са готови за следващия сватбен сезон?

План за действие

Направи списък с конкретните неща, които мислиш, че биха могли да се променят и срещу всяко напиши конкретен план за действие и какво ще е конкретното действие, водещо до подобрение. 

Прочети книгата “7 идеи за готови шаблонни имейла”, обмисли и напиши своите 7 най-важни шаблонни имейла.

Анализирай нивото на задоволство, което клиентите имат след сватбата

Знам, че когато клиентите са 100% доволни, ние някак си казваме – супер, знам си, че ме бива и няма какво толкова да му мисля! Е, веднага ще ти кажа – има какво да направиш и това е да разбереш какво конкретно си направила, за да са толкова доволни. 

Опитай се да си спомниш каква е била тяхната реакция и какво точно са ти казали по време или след сватбата. Да знаеш точно какво клиентите оценяват като най-добрите ти качества, може да те изненада. Понякога ние може да си мислим, че имаме определени най-силни качества, заради които клиентите ни са доволни, но те могат да видят нещо съвсем различно. 

Знаейки какво клиентите най-много харесват и какво ги прави щастливи, използвайки твоите услуги или продукт, ти ще можеш да промениш начина, по който презентираш себе си и бизнеса си и да изтъкнеш именно тези качества.

План за действие

Прочети блог публикацията “6те златни правила за перфектната страница “За мен” и основавайки се на предходните резултати и информация, преработи една от най-четените страници в твоята уебсайт страница “За мен” или “За нас”.

Анализирай недоволните клиенти или оплакванията

Мдаааа, никой не обича недоволни клиенти и оплаквания. За съжаление обаче е почти невъзможно през целия сватбен сезон да няма поне един – двама такива. Бих казала даже, че ще е малко притеснително, ако въобще нямаш никакви оплаквания. Това, в повечето случаи, не означава, че бизнесът ти върви по мед и масло. В такъв случай задължително трябва да разбереш защо всички клиенти са “доволни”.

Оплакванията са чудесно нещо! Те не само, че са, така да се каже, “проверка на реалността”, но са и отличен начин да разбереш къде правиш грешка или имаш пропуск в бизнеса си. Когато някой твой клиент се оплаква или изказва негативно становище, той всъщност ти прави услуга. Първото и най-важно нещо е да му благодариш. Защото най-лесно за един клиент, за който се очаква това да е единствената сватба в живота му, да си тръгне след сватбата и да не каже нищо. Така завинаги ще отнесе със себе си недоволството или разочарованието си. Още по-лошото е, че той ще сподели чувствата и мислите си с поне 10 близки и познати. Нещо, което със сигурност ще рефлектира върху бизнеса ти. 

И така, вместо да се разстройваш и да хвърлиш цялата вина върху клиента, по-добре е да отделиш време и да си дадеш ясна равносметка, защо този клиент всъщност е останал недоволен. Задълбочено направи разбор – какъв беше работният процес с него, как ти от своя страна поддържаше комуникацията и дали той преди да е споделил, че е недоволен, е показал някакви признаци или е споменал нещо, водещо към задълбочено оплакване. Обикновено клиентите дават сигнал или индикация, че нещо ги притеснява преди да се стигне до конкретно оплакване. Това може да бъде начинът, по който говорят, намек, който може да направят или конкретно да кажат какво ги смущава. 

При тази задача, твоето искрено мнение и лична оценка са ключови. Никой няма да дойде и да оцени какви са били мислите ти към този клиент, защо си реагирала или казала нещо, което е довело до въпросното оплакване. 

Този етап е обърнат към теб, твоят начин на работа и твоето лично отношение към клиентите ти. Давайки си искрена оценка, ще можеш да поправиш или подобриш подхода си, което от своя страна, ще повиши и качеството на услугите ти.  

Когато разгледаш всики оплаквания, прецени – има ли нещо, което се повтаря. Ще се изненадаш, че всъщност оплакванията най-често са предизвикани по една и съща причина. Самото оплакване може да дойде в различна форма, но изворът на проблема най- често е един. 

План за действие

Ясно и точно формулирай проблема, който най- често води до оплаквания. Задай си въпроса – Как мога да подобря това нещо, така че да избегна негативните отзиви? Направи план с конкретните действия, за да анулираш всичко, което може да доведе до този проблем отново. 

Добър подход за в бъдеще е да започнеш сама да искаш оценка от всичките си клиентите, дори и да нямат оплаквания. Най-лесният начин за това е да попиташ – “Имали ли нещо, което бихте ми препоръчали да подобря в услугите или продукта ми?”. 

Целият този бизнес анализ може да ти отнеме от 2-3 дни до седмица, но какво друго може да правим сега като си седим вкъщи :)?! Целият процес всъщност може да бъде много интересен и забавен, още повече, ако имаш бизнес партньор. Работата заедно би била супер сплотяваща екипа ви и мотивираща за бъдещи успехи. 

Препоръки за работа в екип

Разбира се, най-важното е това да стане виртуално. Използвайте Скайп или Вайбър. Задължително спазвайте предпазните мерки за коронавируса. 

И така, ако сте екип подхода ви може да бъде следният:

  • Първо направете целия анализ поотделно. Това ще ви даде възможността да изразите личното си мнение и становище. Всеки член на екип е индивидуална личност, която трябва да внася необходим набор от качества и умения в общата работа. Затова е добре първият етап от вашата групова работа да е самостоятелна, т.е. да дадете собствената си оценка.
  • След това заедно направете целия разбор по реда, който вече описах по-горе. На този етап направете оценка на работата като екип. Все още не коментирайте личните си оценки и мнения. Целта е накрая да направите съпоставка между това, което всеки член на екипа вижда индивидуално и как това се отразява на общата работа. 
  • Последната стъпка е да обедините всичко и заедно да анализирате индивидуалните и груповите резултати. Тук всеки член на екипа трябва да изкаже становището си и да сподели личната си преценка. Преди да преминете към крайно решение и план за действие, уверете се, че всички членове на екипа са напълно единодушни и съгласни с бъдещите планове.  

Работата в екип, може да бъде малко по-дълга, но това със сигурност ще помогне да направите положителни промени в бизнес модела на вашата фирма и да повишите нивото на услугите си. 

E, както виждаш изолацията у дома може да се превърне в нещо много положително и полезно за твоя сватбен бизнес. След като свършиш с анализа на фирмената си дейност, защо пък и да не  научиш нещо ново?! В Елитното Сватбено Училище има чудесна опция за безплатен онлайн курс за сватбени агенти, а до броени дни ще излезе и първият платен курс за начинаещи сватбени флористи. 

Аз всъщност съм много ентусиазирана и развълнувана за този курс, защото работих по него почти една година. Отне ми много време да го създам, защото не исках да бъде просто един обикновен цветарски курс. Тъй като курсът е за начинаещи флористи, целта му е даде една много стабилна основа за всеки, който иска да се развива в това поприще.  

Засегнати в дълбочина са разнообразни теми: от това каква е била флористиката като изкуство през различните епохи; до това какъв е целият процес на работа с цветя; какви конструкции могат да се правят; както и конкретно описание на теорията на цветовете и как да се използва ефективно в разработването на тематичен дизайн с цветя. 

Целият курс е подплатен с много снимков материал, за да се визуализира всяка стъпка от работния процес, а в практическият модул чрез снимки са дадени и конкретните стъпки за изработване на булчински букети, аранжировки за маси, както и малки детайли от цветя.

Тук искам да благодаря на Николета Тодорова – моята прекрасна сестричка, която съдейства за изготвянето и фотозаснемането на този модул .

Николета е съосновател на бутикова сватбена агенция “Приказен ден” и беше мой дългогодишен бизнес партньор, както и сватбен и събитиен дизайнер в нашата агенция. След като се преместихме в Лондон, в продължение на няколко години тя работи в една от най- големите компании за цветя – Mary Jane VaughanВземала е участие в изработката на флорален дизайн на светски събития, кино премиери, сватби на известни личности както и събития в Кралския Дворец. 

Не на последно място, в курса конкретно са засегнати теми като работа с клиенти, както и каква е правилната формула да калкулираш цените на цветни аранжировки. 

Между другото, този курс не е подходящ само за начинаещи флористи, но също така и за сватбени и събитийни агенти, както и тематични дизайнери. Всеки, който има участие в процеса по създаване на красиви и запомнящи се събития, ще извлече полза да научи в детайли какъв е процесът на работа с цветя, какви са различните стилове и как самите аранжировки се изработват и достигат до събитието. 

Ако искаш да получиш информация кога точно  ще стартира курса, може да се регистрираш тук. 

Последни мисли

Да бъдем позитивни и да извлечем най-доброто от тежки житейски ситуации е нещо, което лесно можем да направим. Сегашната световна ситуация не е по-различна. Наистина има много неща, за които може да се безпокоим, но ако се фокусираме върху нещо ползотворно, няма да усетим кога всичко ще отмине и ще ни завърти въртележката, както се казва. 

Ще се радвам да разбера ти с какво би искала да си запълниш времето докато си седиш вкъщи. Използвай мястото за коментари по-долу, за да споделиш с мен. 

Топли прегръдки,

Мариела