Какво е “30 секундна асансьорна реч” и как да създадеш своя

Какво е "30 секундна асансьорна реч" и как да създадеш своя.

Знам, че ако никога досега не си чувала понятието “асансьорна реч”, най-вероятно се чудиш – какво е това? Какво общо може да има един асансьор с речта, и каква е тяхната връзка с мен? Е, сега ще ти кажа – асансьорната реч е много кратка, но лесно запомняща се мини презентация, която има за цел да даде интригуваща информация за теб. Ако искаш хората да запомнят коя си и каква полза могат да имат от теб, то задължително трябва да имаш такава презентация. 

Кога и как може да използваш асансьорната реч

Това представяне може да бъде използвано в много и различни ситуации. Винаги, когато за много кратко време трябва да грабнеш вниманието на някого, за да провокираш разговор или интерес към твоя бизнес. Иначе казано: всеки път, когато някой те попита с какво се занимаваш, трябва да имаш готовност да кажеш твоята “мини рекламна реч”.

Асансьорната реч е мултифункционална формула за лична презентация. 

Например, ако търсиш работа и интервюиращият те попита – “Разкажи ми нещо за себе си?” – това ще бъде сентенция на знанията и опита, който имаш и как може да допринесеш с тях към фирмата, за която искаш да работиш.

Същата формула може да използваш за кратка информация на твоя LinkedIn профил или Instagram Bio.  

Ако участваш в сватбено изложение, например, може да използваш този подход да се представиш на младоженците, които спират на твоя щанд, така че да ги заинтригуваш и съответно да започнете разговор. 

И така, в тази блог публикация ще научиш:

 • накратко каква е историята на “асансьорната реч” 
 • коя е успешната формула за създаване на асансьорно представяне
 • ще ти дам няколко примера
 • и накрая ще ти дам стъпка по стъпка план как да съставиш своята асансьорна реч.

Нека първо формулираме какво е “30 секунди асансьорна реч или представяне”. Това е много кратко, буквално 30 секундно стилизирано, точно и ясно описание на това какво правиш, какво е уникалното в твоя продукт или услуга и как това е полезно за твоите клиенти.

История на създаване на асансьорната реч

Наименованието “асансьорна реч” идва от създателя на асансьорната компания Отис Асансьори – Елиша Отис.

В ранните дни на асансьоро-производството, много хора нямали доверие на тази нова иновация и съответно не искали да използват асансьори. Те намирали тази тежка метална кабина, закрепена само на въжета, за опасна. Това съответно не било добре за бизнеса на Отис. Той и сина му започнали да мислят – какво да направят, за да убедят хората, че асансьорите са безопасни.

Те решили да направят презентация на живо. За целта изработили открита асансьорна кабина от едната страна, за да могат хората да я разгледат отвътре, но също така, за да демонстрират какво ще се случи, ако въжетата се скъсат. 

Те инсталирали асансьора на фасадата на сграда и качили кабината до най-високата й точка. 

Пред очите на всички наблюдаващи асансьорът бавно започнал да се спуска докато изведнъж асистента на Отис не прерязал въжето на асансьора. Кабината полетяла надолу и всички в този момент си помислили, че това е краят на горкия Отис. Кабината ще падне, ще се разбие и той трагично ще загине пред очите им. Точно преди да се случи тази драма обаче, заключващият механизъм на асансьора се активирал и спирачките спрели кабината точно преди да стигне до земята.

Публиката избухнала в бурни аплодисменти. В резултат на тази супер кратка, но много внушителна презентация с “падащия асансьор”, която продължила буквално 30 секунди, всички присъстващи поискали да закупят това чудо на техниката. 

“Асансьорна реч” е презентация, която трябва да бъде достатъчно кратка, за да може да се представи за времето, в което асансьор се движи от един етаж до друг.

Целта на асансьорната реч

Както визитната картичка, асансьорната реч има за цел да те представи синтезирано и да предостави най-важната информация за теб и твоя бизнес или дейност, която развиваш.

За малкото време, което имаш, за да впечатлиш някого, трябва да кажеш всичко най-важно и интригуващо така, че човекът отсреща да поиска да продължи да си говори с теб и да научи повече за теб и твоя бизнес. 

Как да създадеш своята асансьорна реч

Има някои основни правила, към които трябва да се придържаш, когато работиш по създаване на перфектната мини презентация.

 1. Тя трябва да има времетраене между 30 до максимум 60 секунди.
 2. Не трябва да е по-дълга от 100 – 150 думи. 
 3. Изреченията не трябва да надвишават 10 на брой, като това е абсолютният максимум.

Какво трябва да е посланието ти в тази синтезирана презентация?

В зависимост от това каква е най-важната информация, която искаш хората да запомнят за теб, речта може да бъде насочена към:

 • Коя си ти и каква е дейността ти.
 • Какво предлагаш като продукт или услуга и с какъв проблем се свързва и решава.
 • Какви са ползите от твоя продукт или услуга.
 • Какъв е твоят метод на работа или как изработваш продукта (ако произвеждаш такъв).

Формулата за структуриране на асансьорна реч

Има няколко различни версии за структуриране на асансьорната презентация. Една от най-разпространените формули е следната:

 • Първо – трябва да се представиш коя си и каква е твоята услуга или продукт.
 • След това много накратко да кажеш – защо се занимаваш с този бизнес, каква е твоята лична мотивация и цел, която стои зад твоя бизнес.
 • Това трябва да бъде свързано с – какво прави твоята услуга или продукт различен и уникален.
 • И накрая трябва да завършиш с – призив за действие: т.е. трябва да кажеш нещо, което да предизвика желанието на събеседника ти да поиска да си размените визитните картички, да поиска уебсайта ти и т.н.

Няма да сбъркаш, ако използваш тази последователност. Със сигурност това е добър метод за разработване на асансьорна реч. Формулата, която аз предпочитам обаче е малко по-различна. Тя е разработена от Алън Диб и  може да прочетеш повече за нея в книгата му “Маркетинговият план на 1 страница: Вземете нови клиенти, спечелете повече пари и изпъкнете от тълпата”.  Ето >>> линк към неговата книга.

Алън Диб казва: 

“Добрият маркетинг, особено директният маркетинг (когато контактуваш с някой очи в очи), винаги е фокусиран върху клиент > проблем > решение.”

Неговата формула е насочена към това как ти решаваш даден проблем и как след това ще се чувстват клиенте ти. 

Причината затова е много проста – хората купуват дадена услуга или продукт, за да решат техен конкретен проблем. Когато твоята презентация включва информация за проблем и решение – хората ще те запомнят с това. Можеш да се досетиш, че в бъдеще, когато те или някой техен близък, имат нужда от решение на този или подобен проблем, първият човек, за който ще се сетят  – си ти. 

И така, ето каква е формулата за структуриране на асансьорна презентация на Алън Диб:

“Знаеш ли [проблем]? Е, това, което правя, е [решение]. Всъщност, [доказателство].

Ето няколко примера:

“Знаеш ли, всяка двойка младоженци иска да изглеждат прекрасно на сватбените си снимки, но доста често хората нямат опит или се притесняват от камера. Е, това, което правя аз е, да ги подготвя с пробна фотосесия преди големия ден, така че в деня на сватбата да са спокойни и аз съответно да мога да уловя най-красивите моменти. Аз им показвам как да седят пред камера, преценявам как ще изглеждат по-добре и т.н. Всъщност, преди няколко дни, получих имейл от клиенти, които снимах преди няколко години. Младоженецът буквално мразеше да се снима и не искаше да има повече от 10 минути фотосесия. След моя мини фото трейнинг, удължихме фотосесията на 60 минути. Те ми писаха онзи ден, за да ми кажат, че снимките от фотосесията са най-прекрасните от цялата им сватба. Нещо повече, от списание “Сватбен ден” са ги потърсили, защото искат да ги сложат на корицата на списанието."

“Знаеш ли, че доста често младоженците се затрудняват да изберат вида и вкуса на сватбената си торта, защото нямат представа какво точно трябва да преценят? Е, това което правя аз е безплатни обучения, на които демонстрирам различни видове торти и вкусове и обяснявам, в зависимост от това къде е сватбата и колко гости ще имат, кой модел и вкус на торта ще бъде най-подходящ за тяхната сватба. Мотото на мини курса е: Забавно, полезно и вкусно. Младоженците научават малко история и традиции на сватбената торта, виждат различни модели и дегустират много вкусове. Накрая вземам поръчки, така че напълно решавам проблема им. Всъщност, преди няколко дни една от двойките сподели, че това е най-приятното и забавно решение, което е трябвало да вземат от цялата организация на сватбата.”

 Мисля, че в основни линии ти става ясно как трябва да звучи асансьорната реч.

Процес на създаване на асансьорна реч - стъпка по стъпка

Последно, искам да ти кажа, в каква последователност да подготвиш презентацията си:

 1. Започни като напишеш – кои са твоите идеални клиенти – защо те са най-добрите клиенти за теб и какво конкретно търсят?
 2. След това подробно опиши всичко, което смяташ, че е най-важно и най-добро в твоите услуги.
 3. Следващата стъпка е да направиш паралел между това какво твоите идеални клиенти търсят и какво от твоите услуги най- перфектно ще отговори на техните нужди. 
 4. Преди да преминеш към редактиране на текста – напиши точно и ясно какво искаш клиентите да направят след като научат за теб и това, което предлагаш. Това, например, може да е размяна на контакти, или директна поръчка, или просто да продължи разговора, за да се опознаете. Това, което искаш клиентите да направят, след като чуят речта ти ще е конкретният “призив за действие”. 
 5. След като имаш цялата тази информация идва ред на скъсяване на текста. Започни с премахване на жаргонни или неподходящи думи.
 6. След това се опитай да обединиш 2 изречения в едно, като се стараеш да запазиш смисъла, но да намалиш думите. С други думи – синтезирай всичко, което може да се каже по-кратко.
 7. Премахни думи или информация, която не продава или не е важна. Стой фокусирана върху тези три неща: какъв е проблемът на клиента > как най-бързо и лесно можеш да му помогнеш > как той ще се чувства или какви ще са резултатите за него. 

Последни мисли

Кратката и точна мини презентация, известна още като асансьорна реч, е един от най-успешните методи да се направи отлично първо впечатление. Добре подготвена, тя не само ще заинтригува събеседника ти, но и лесно ще предизвика желаната от теб реакция. Именно заради това, колкото по-добре звучи асансьорната ти реч, толкова по-голяма полза ще имаш от нея. 

Ще се радвам, да разбера каква е твоята асансьорна реч. Напиши я в коментарите и ако имаш линк към уеб сайт – добави го, за да мога да науча повече за теб.

Топли прегръдки и до скоро,

Мариела 💖