3те най-важни квалификации, които всеки сватбен агент трябва да има

Ролята на сватбения агент е да организира сватби и по презумпция всеки, който иска да се занимава с тази дейност, трябва да премине специализирано обучение, за да научи всички важни неща за целия процес по планиране на една сватба. 

Но знаеш ли какво? 

Това въобще не е вярно! БУМ 💥! Изненадва ли те това? Е, продължи да четеш, за да разбереш защо.

Сватбеният агент не само трябва да премине курс за сватбени агенти, но още трябва да има определено ниво на познания и за всички други сватбени услуги, които вземат участие в една сватба. Някои от тях обаче са ключови и това са фотографията, флористиката и ресторантьорството. 

Причината за това е, че това са тези сватбени услуги, които заемат едни от най-важните позиции и са от съществено значение за преживяването на младоженците и гостите. 

Ако все още се чудиш защо, ето няколко факта, които ще те убедят:

Фотография

wedding photography

Сватбената фотография е много различна от останалите жанрове на фотографията. Тя може да бъде различни стилове и съответно един стил може да не е подходящ за всяка двойка. 

Например, журналистически стил фотография, е тази, при която фотографът отразява цялата сватба, без да изисква младоженците да позират. Артистичната фотография, от друга страна, изисква по-дълга фотосесия, предварително начертан фото маршрут и сценарий – какви снимки ще се правят. 

Доброто качество на сватбените снимки зависи най-вече от професионализма на фотографа, но сватбеният агент има съществена роля в това той да може да си свърши добре работата. Ако агентът има значителни познания по фотография, отлично ще може да прецени къде да позиционира сватбената церемония, например, така че светлината да пада най-добре за перфектните снимки. Също ще може да консултира клиентите си за най-подходящия час, в който да започне церемонията, за да се улови най-добре светлината и т.н..

Добрият сватбен агент знае и как да подготви младоженците си за сватбената фотосесия, как да седят пред камера, за да изглеждат прекрасно през цялото време.

Още както за фотографа, така и за видеооператора, осветлението е ключово за добрите резултати. Да, но силната светлина по време на вечерята, например, би убила цялата обстановка. Затова трябва да знаеш как да работиш с осветлението, за да се постигне отличен резултат. 

Флористика

wedding flowers

Цветята са един от най-важните елементи от сватбата. Те не само създават определен стил, но и носят послание и пресъздават усещания за всички присъстващи на сватбата. Сватбеният агент е пряко свързан с работата на флориста, но има неща, които изцяло зависят от сватбения агент. Именно затова сватбеният агент трябва да има задълбочени познания по флористика и флорален дизайн.

И така, какви са задълженията на сватбения агент, свързани с цветята:

  • Той не е необходимо да знае всички сортове цветя, но трябва да знае кои от най-търсените от булките цветя са в сезон и кога те не са в сезон. 
  • Когато обсъжда с младоженците дизайна и стила на сватбата, ще трябва да прецени какъв тип аранжировки ще могат да осъществят желаната визия.
  • Още, ще трябва да прецени какви аранжировки ще са необходими за церемонията и ресторанта, от гледна точка както на размера на аранжировките по масите, така и ако има допълнителни аранжировки, разположени из цялото пространство. Знаейки какви са методите за изработка на различните видове аранжировки, ще може да се прецени какво е възможно и какво не в пространството, което ще трябва да се декорира и аранжира. 
  • От друга страна, знаейки как флористът определя цените си, ще знае дали всичко, което клиентите искат, ще бъде в рамките на бюджета. 
  • Не на последно място, ако сватбеният агент изработва тематичен дизайн, то познанията по история на цветята, теорията на цветовете и различните стилове във флористиката, ще са безценно помагало, за да може да създаде една уникална тема на сватба.

Имайки всички тези познания, когато дойде време за срещата с флориста, сватбеният агент отлично ще може да обясни какви са изискванията и какво се очаква от него.

Ресторантьорство

wedding table setup

Както избора на меню, така и самото обслужване на една сватба са много важни за незабравимото преживяване на всички присъстващи на сватбата. За да може да даде най-добрите съвети на клиентите си, сватбеният агент трябва да разбира от:

  • Избор на меню и напитки. Това означава, че трябва да има познания по това как се сервират различните ястия (топло и студено предястие, основно, десерт и т.н.), както и какви съпътстващи напитки и вина могат да се предложат с определени храни. 
  • Необходимо е добро разбиране по специалните изисквания и алергии към храни. Има различни видове изисквания, които могат да бъдат както по религиозна причина, така и от невъзможност да се консумират определени храни. 
  • Подредба на масата. Много важно е да се знае как трябва да бъде подредена масата – като прибори, чаши и посуда. Това е необходимо, защото когато се прави последен оглед в ресторанта (инспектират се всички маси преди да влязат гостите), ако има нещо липсващо от зареждането, нещо, което не е поставено правилно и т.н., то ще може да бъде коригирано. 
  • Етикет на сервиране –  в ресторантьорството има различни етикети за сервиране на различни мероприятия. Така например, на официален прием ще се сервира по един начин, а на градинско парти по различен. Като опции за сватба може да има няколко варианта – барбекю, бюфет, сервиз на подноси и плата, и меню. Когато се обсъждат с клиентите тези варианти, сватбеният агент трябва да знае, кой от тези стилове би бил най- подходящ, съобразно техните желания. 

Още, професионалното сервиране има стандарти за времето, за което трябва да се сервира, времето за отсервиране и колко време трябва да се остави между ястията. Познанията по тази част от етикета на сервиране са много полезни, когато сватбеният агент изготвя програмата за сватбения ден. 

ОК, знам че ще попиташ – ами останалите услуги? Не трябва ли сватбеният агент да има задълбочено познание и за тях?

Радвам се, че попита. 

Отговорът ми е ДА! Той трябва да е запознат с това как се избира вкуса на сватбената торта например, трябва поне малко да разбираш от DJ апаратура и микрофони, и т.н. За всички останали услуги обаче не се изисква толкова задълбочени познания, по простата причина, че те не са чак толкова ключови. Те са важни, но не ключови. 

Ако трябва да направя сравнение, бих казала, че сватбеният агент е сценаристът и режисьорът на една сватба. Всички други колеги са част от неговия екип. Той трябва да знае кой какво може, кой какво не може и трябва да организира хората така, че всички те да се представят блестящо на сватбата и клиентите да останат супер доволни от всичко. 

Аз лично съм работила няколко години в областта на хотелиерството и ресторантьорството, както в Дубай, така и в България и Англия; работила съм и в два Мишелин Стар ресторанта. Мога да кажа, че имам отлични познания в тази област и това, наистина, през годините е било безценно оръжие в работата ми.  

Преди време преминах малък онлайн курс за начинаещи сватбени фотографи, и така придобих необходимите знания и в тази област. Честно казано, това също супер много ми помага, когато разработвам програмата за сватбата, защото мога отлично да преценя кога трябва да започне церемонията, кога трябва да свърши сватбената сесия и т.н. Често давам съвети и напътствия на двойки, които нямат много опит пред камера и не знаят много добре какво ще се случи по време на фотосесията. 

Честно казано, до преди няколко години само едно нещо ми липсваше и това беше образование на тема флористика. Това се дължеше на факта, че моята сестра движеше цялото звено по декорация, защото тя беше главният дизайнер. Нашите младоженци говореха с мен за всички детайли по планирането на сватбата, а с нея обсъждаха декорацията, цветята и детайлите. 

Хубаво, обаче когато тя се оттегли от бизнеса, аз трябваше да започна да разбирам и от всичко това. Признавам, че в началото ми се видя много трудно нещо. Даже в един момент мислех да се откажа и да затворя агенцията. Знам, сигурно ти звучи пресилено, но трябва да ти призная, че след като вече знаех какво се крие за цялата подготовка по украсата, защото все пак аз организирах работата на екипите в деня на сватбата, мислех си, че ще ми е много трудно да мога да се справя. Струваше ми се, че ще трябва да нося две дини под една мишница. Сестра ми обаче ме окуражи. Тя ми каза: “Мариела, ти създаде този бинзес, защото супер много обичаш сватбите, обичаш да организираш и да правиш хората щастливи. Да научиш тънкостите на флористиката не е трудно. Просто трябва да се запишеш на един курс.”

Така и направих, записах се на курс за флористи. Няколко пъти рано сутринта отидох до цветната борса, за да се потопя в тази професия, да разбера какво се крие зад нея, както и да понауча различни видове цветя. Честно казано, влюбих се във флористиката. После се записах на още един курс, а преди 2 години съпругът ми ми подари курса на Престън 🥰. 

Цветята са супер важни за всякакви събития, но за сватбите, те са основен елемент. 

Е, сега е твой ред 😊. Кажи ми какво знаеш за цветята, мислиш ли, че сватбеният агент има нужда от тези познания?

Чакам да ми пишеш в коментарите по-долу. 

От мен слънчев и усмихнат ден!

Мариела 💖