11 бизнес пособия, без които моят бизнес не може

11 бизнес пособия без моито моят сватбени бизнес не може

Говорейки за продуктивност и ефективен работен процес, използването на правилните средства и пособия е от изключителна важност. 

Наскоро една от ученичките в курса за “Начинаещи сватбени флористи” ми написа в имейл “Мариела, защо не направиш курс който да помага на хората да стартират бизнес, да си направят уебсайт, да знаят как да се справят с различните неща, които ръководенето на собствен бизнес изисква?”.  

Страхотен въпрос 😊.

Е, честно казано това е моята заветна цел. Да имам курсове за всеки един етап от развитието на един бизнес, така че всеки който попадне на сайта на Elite Wedding School да може да намери всичко което е необходимо, за да развива проспериращ бизнес. Мечтата и целта която имам е това онлайн училище да бъде най- добрият бизнес партньор на всеки сватбен специалист в България. Независимо дали си флорист, сладкар, шиеш красиви булчински рокли или изработваш сватбени покани и сувенири – Elite Wedding School е мястото където ще намериш отговор на бизнес въпросите си, ще научиш полезни неща и ще усъвършенстваш знанията и уменията си. Не на последно място, ще намериш подкрепа и съпричастност във Фейсбук групите на училището.  

Ако ме следваш от известно време, сигурно вече знаеш, че в началото на моята кариера трябваше сама да преоткривам “топлата вода”, за да мога да развия и направя бизнеса си успешен. Честно казано, не мисля че това е честно от гледна точка на това, че всеки, който има идея за бизнес и разбира се силно желание да развива този бизнес, трябва да има възможност да получи помощ и подкрепа. Когато аз започнах 2004, това беше супер трудно, затова моята мисия днес е да помогна с всичко, което знам и мога, така че моите ученички да бъдат успешни и щастливо да развиват бизнеса на мечтите си. 

И така, за да бъде една бизнесдама продуктивна и супер организирана е добре да използва някой технически пособия, които да и помагат да организира работата и времето си по-добре. 

Бих искала да споделя с теб, какво аз използвам ежедневно, за да следя развитието на проектите си и пестя време. 

И така, за моите уебсайтове използвам: 

WordPress

Всички мои уеб сайтове са разработени на WordPress. 

Когато започнах да правя първият си уебсайт на тази платформа, разбрах, че не само не е толкова трудно човек сам да си направи уебсайта, но и не изисква много средства. Всичко от което имаш нужда е домейн, хостинг и хубав готов шаблон, който да адаптираш към твоят бизнес. 

Е разбира се, отнеме ми известно време да се усъвършенствам, но удоволствието от това да видя готов уебсайт си, изработен точно така както искам, е безценно преживяване.

Свали WordPress безплатно от >>> ТУК<<<.

Споменавайки домен и хостинг, аз съм щастлив потребител на 

Superhosting.bg

Трябва да кажа, че тази фирма е супер. Първо имат всичко от което един бизнес се нуждае от гледна точна на уебсайтове, онлайн магазини и т.н.. Второ имат Live Chat – нещо което аз предпочитам пред каквато и да било друга комуникация с отделите за обслужване на клиенти. Искам още да спомена и факта, че всичко става бързо и качествено. Аз преместих всичките си сайтове (домейни и хостинг) при тях и не мога да спра да ги хваля колко съм доволна. 

Ако до сега не с имала сайт и нямаш представа – поддръжката на уебсайт понякога може да бъде много трудно нещо. Затова да работиш с фирма която има 24 часова линия за клиенти и винаги се отзовава супер бързо на проблемите ти – е направо безценно.

Ако решиш някой ден да използваш услугите им, използвай Промо кода на Elite Wedding School – “EWS Promo 10”  за да получиш 10% отстъпка от абонамента който си избереш. 

Намери домейн и най- добрият план за хостинг за твоят сайт >>> ТУК <<<. 

Как поддържам връзка с моите ученички и клиенти 

MailChimp маркетинг платформа

MailChimp е платформа за имейл и онлайн маркетинг, чрез която ефективно и лесно може да се поддържа връзка с голям брой клиенти. Условията за използване на MailChimp са много добри особено за малки, ново стартиращи бизнеси, защото до 2000 имейла услугите им са безплатни. Разбира се, платената версия има много полезни опции и може да пренесе бизнеса на едно следващо ниво, но в самото начало на всеки бизнес, безплатната опция е напълно достатъчна. 

Вземи твоят безплатен акаунт >>> ТУК <<<. 

Къде организирам и съхранявам цялата си бизнес информация

Google Drive

Аз съм голям почитател на всичко на Google и използвам голяма част от техните бизнес средства. Google Drive специално е мястото където буквално съхранявам абсолютно всичко за моят бизнес. Най- прекрасното е, че е много лесно да работя в екип с други хора, тъй като мога да споделям както файлове, така и цели папки с мои клиенти, моите виртуални асистенти и т.н. Разкошно бизнес средство. 

Регистрирай се в Google Drive >>>ТУК <<<.

Дневни срещи и задачи

Google Calendar

Не е тайна, че единственият начин нещо да бъде свършено на време е да бъде записано в календара с ден и час за изпълнение. Особено когато човек има много задачи, срещи и ангажименти, или когато се попадне в дупката на така известното “умишлено протакване” на важни задачи. 

Ооо, да, аз първа ще вдигна ръка и ще си призная, че и на мен се случва понякога “несъзнателно” да протаквам с дни някои задачи. 

Е Google Calendar е моят най- добър приятел. Всяка сутрин преди да започна работния ден, нанасям всички задачи за деня по часове, като включвам дори и почивките. Google Calendar има звуково напомняне, така че когато дадена задача наближи, получавам известие. Google Tasks е също нещо което използвам ежедневно, защото е свързано с календара и ми помага да бъде организирана в дневните си задачи.  

Регистрирай имейла си и започни да използваш Google Calendar >>> ТУК <<<. 

Моето любимо място да запазвам на онлайн информация

Evernote

Аз използвам Evernote от години и абсолютно обожавам тази платформа. По същия начин като Google Drive, там събирам по папки различна информация, но това което най- много харесвам е че има Chrome разклонение, чрез което мога да запазвам цели онлайн страници, уебсайтове и т.н. Evernote е прекрасно бизнес пособие от гледна точна и на събиране и организиране на записки и снимки. Ако направиш например снимка на записки с телефона си, от апликацията за телефон на Evernote, можеш много лесно да запазиш тази бележка в желаната от теб папка. Същото може да правиш и със снимки. 

Аз често използвам записващото устройство на Evernote в Университета, за да си запивам лекциите. 

От няколко години, Evernote започна да предлага и безплатни бланки, които са много ефективни бизнес помагала. 

Отклий своят акаунт в Evernote >>> ТУК <<<. 

От къде черпя вдъхновение 

Pinterest

Няма друго по прекрасно място за вдъхновение от Pinterest. 

Аз абсолютно О-Б-О-Ж-А-В-А-М тази платформа. Това е основното място където търся идеи и вдъхновение за сватбен дизайн, бизнес информация, рецепти за готвене, упражнения, диети и какво ли още не. Ако все още не знаеш, Pinterest не е социална мрежа, а търсачка (нещо подобно на Google) в която търсенето на информация е разпределено по жанрове, по цветове, то теми и т.н. Тоест когато търсиш нещо определено, да речем “Ретро сватба” Pinterest ще ти предложи всякакви опции за прически, рокли, декорация, аксесоари и т.н., разпределени по жанрове и теми, така че ако искаш да видиш само рокли например – просто трябва да избереш тази опция. 

Започни да използваш Pinterest >>> ТУК <<<.

Графичен дизайн за моят бизнес 

CANVA

Честно казано не знам дали има нещо по прекрасно като средство за графичен дизайн от CANVA. Ок, ок може би има и аз звуча малко гръмко, но изтината е, че за мен CANVA най- най- ценното пособие без което моят бизнес абсолютно не може. Аз проектирам всичко което виждаш на моят уебсайт, всички курсовете, професионални бланките, публикациите в социалните мрежи и т.н. в тази чудно хубава онлайн платформа. Не само това, но аз интензивно използвам всичките и възможности в целият ми работен процес с моите младоженци. За мен CANVA е безценно средство, именно затова създадох и курса “CANVA за сватбени агенти” – за да покажа на всеки който иска да знае, как аз ефективно използвам тази платформа да ръководи бизнеса си и да правя повече продажби. Погледни тук какво съм включила в този курс 😊, защото може да ти е от полза. 

Регистрирай своя безплатен акаунт в CANVA >>> ТУК <<<.

Графики, Шрифтове и Брандинг идеи 

CREATIVE MARKET

Едно от най- популярните места от където може да се намерят хиляди графики, готови бранд предложения, снимки и т.н. Е Creative market. Продуктите не са много скъпи, но най- хубавото е че има и ежеседмични безплатни продукти. Може да се абонираш >>>ТУК<<< и всеки понеделник ще получаваш безплатните предложение.

Аз съм си направила една папка на компютъра, където всяка седмица си добавям новите графики и шрифтове. Много удобно защото когато имам нужда от нещо такова, много лесно и бързо мога да си избера каквото ми трябва. Разбира се, доста често използвам и платените продукти, защото там наистина има фантастични неща и супер находки. 

Абонирай се за безплатни графики в Creative Market >>> ТУК<<<.

Средства за комуникация 

SKYPE § WHATSAPP

С последните световни събития и глобалното развитие на пандемия кризата, видео и онлайн комуникацията достигна нови висоти. Някой хората откриха, други разбраха, че въобще не е необходимо да се виждат с други хора в лични срещи, за да могат да развиват бизнеса си. Това много лесно може да стане чрез видео връзка или подходящ телефона апликация. Е, аз използвам Skype от 2005 година. Една моя булка, ме запозна с тази система и от тогава, това е моята любима опция за “лични срещи” в онлайн пространството. Наскоро нашумя и платформата Zoom, но тъй като много хора я използват в момента, доста често качеството на картината не е отлично. 

WhatsApp е апликация за групов телефонен чат, безплатни разговори и видео връзка. Това е буквално моята ежедневна апликация с която си пиша както със семейството и приятелите ми, така и с всичките си клиенти. В България също така е много популярен Viber, но ако имаш клиенти живеещи в чужбина, те много по вероятно е да използват WhatsApp. 

Нищо не пречи да използваш и двете апликации 😊

Можеш да свалиш SKYPE на твоят компютър от >>> ТУК <<<.

WhatsApp също има опция за десктоп и мобилен телефон. Свали апликацията на твоя компютър от >>> ТУК <<<. 

Личностно § Професионално развитие.

Kindle

ОК, нека ти издам една малка тайна за мен 😊, аз съм пристрастена към онлайн курсове и четене на книги. Това буквално е едно от основните неща които правя в свободното си време. Kindle е сууупер опция за мен, защото аз винаги съм много нетърпелива и като си купя нещо искам да го имам веднага. Не че не обичам книги на хартия. Напротив, много ги обичам и имам голяма библиотека от бизнес литература у дома, но опцията да получа книгата която искам веднага е супер съблазнителна. 

Е Kindle има апликации за телефон и компютър. Аз използвам всички възможности, включително имам и малък Kindle който държа в чантата си когато пътувам. (аххх, “пътувам” звучи като думичка мечта … с тези забрани и карантини напоследък 😔. Липсва ми това преживяване).

Kindle предлага опция ” Kindle Неограничен”. Регистрирай се >>> ТУК <<< за да изпробваш тази опция. Може да спреш регистрацията по всяко време. 

Последни мисли

Истината е, че има милиони възможности и онлайн средства, които всяка бизнес дама може да използва. Аз съм изпробвала буквално десетки различни платформи и апликации, и накрая се спрях на изброените по-горе. Според мен едно бизнес помагало трябва да бъде лесно за използване, да има опции за всичките дивайси, които използвам, още да има перфектно клиентско обслужване в случай, че имам нужда от помощ и не на последно място да изглежда красиво 🤗

Ти използваш ли някоя от тези платформи? Какво мислиш за онлайн и електронната бизнес организация? 

Ще се радвам да споделиш с мен в коментарите по-долу. 

Топли прегръдки и щастливи усмивки от мен.

Мариела 💖