8те най- нови сватбени тенденции за 2019.

През последните няколко години се наблюдава една целенасочена транзакция от големи пищни сватби към по-малки, романтични и с много персонализирани детайли тържества. Младоженците търсят повече незабравими преживявания и мини специални моменти през целия сватбен ден. Сериозна тенденция през последните години са сватбите, доближаващи се до природата, употребата на много зеленина и естествени материи.

Друга сериозна тенденция се очертава и в дистанционните сватби. Все повече младоженци организират сватбените си на романтичен остров или екзотично място. Те искат да съчетаят красивото преживяване с едно незабравимо за тях и техните гости пътуване.

Е, 2019 няма да ни изненада с нови тенденции в тази насока. Младоженците ще продължават да търсят индивидуалност и оригиналност за техните сватби. През тази, обаче година някои елементи и детайли ще бъдат много по-актуални.

Наситени, ярки, създаващи щастливо настроение цветове

Цветя на годината "жив корал"
Кредит: Pinterest board

След като Пантон обяви цвета на 2019 – “жив корал” много експерти в сватбения и събитиен дизайн прогнозорат, че той да бъде един от водещите цветове.

Взет от естествените багри на корала, този цвят сам по себе си носи настроение и радост. Той е един от милионите цветове на подводното царство, с което Пантон още иска да засегне темата за защита на природата. “Жив корал” приема ролята на вестоносец, за да насочи вниманието на обществото към глобалните природни проблеми.

В сватбената и събитийна индустрия този цвят може да предложи десетки възможности. От малки елегантни акценти до цялостен дизайн на събитието. “Жив корал” ще създаде чудно хубаво настроение в комбинация с всички топли нюанси на жълто, оранжево, прасковено и червено. Съчетан с по-студени тонове като блъш, розово, тюркоаз, лавандула и небесно синьо, “жив корал” ще придаде елегантен привкус на прохладна екзотична вечер.

Освен този прекрасен цвят, някои събитийни дизайнери като Колин Коуи и Минди Уийс прогнозират още употребата на цветове като емералд, патладжан и бордо.

Употребата на много зеленина ще продължава да е водеща. Комбинацията с бели цветя се очертава да бъде новата класика в сватбената декорация.

Минималистично присъствие на детайли

Кредит: Pinterest Board

След сватбата на Принц Хари и Меган Маркл, цялата сватбена индустрия е категорична – малките, но изискани, луксозни детайли са новата посока за съвременните сватби.

Без много финтифлюшки и воланчета, без много панделки и претрупани елементи, минималистичният подход ще се наблюдава във всеки детайл от сватбата –
изчистени булчински рокли, стилна декорация със скъпи, изискани елементи и детайли, които предават съобщения и разказват история

Тази тенденция ще се наблюдава дори и в сватбеното меню и напитки. Младоженците все повече искат тяхната сватба да е преживяване и за техните гости. Как по-добре може да се постигне това, ако не с деликатесно меню и прекрасни напитки!

Една от водещите тенденции през последните години е сватбената вечеря да се провежда в стил уютна празнична вечеря със семейството и приятелите, където се сервират малки гурме порции от различни ястия.

Тромавото, три- четири- пет- степенно сватбено меню отстъпва място на бюфетите с малки, изискани купи, предоставящи разнообразие от деликатесни предложения. Това ново виждане за сватбеното меню превръща сватбата в една истинска кулинарна наслада.

В допълнение на това, много младоженци използват менюто, за да демонстират и отношението си към природата и пресните здравословни храни. Употребата на местни, екологични чисти месо и зеленчуци, ядливи цветя или домашно направени сладкиши са елементи от менюто, които открояват стила на младоженците.

Малки бюфети с различни деликатеси, например мини бюфет за сирена, мини бюфет за колбаси, мини бюфет за домашна лимонада или мини бюфет за гурме пуканки са друг елегантен начин да се персонализира сватбеното тържество.

Внасяне на природа в залата

Кредит: Pinterest Board

Бохо шик, по-неофициални и малко по-нетрадиционни ще са сватбите през 2019 по отношение на декорация с цветя. Тенденцията е чрез декорация и цветя да се внесе романтичната цветна градина в сватбената зала.

През изминалите години употребата на зеленини в сватбената декорация зае доминираща позиция. Сега тази тенденция се засилва, като в залата ще влязат още  елементи като дървени клонки, мини дръвчета и други естествени, природни акценти.

Цветните аранжировки ще са много по-ефирни, романтични и изглеждащи естествено, като все по-често се забелязват предпочитания на ниски аранжировки в стил “пътечка” преминаваща през центъра на масата.

Местни, сезонни цветя ще са доминиращи за аранжировките. Употребата на екзотични цветя ще бъде по-скоро, за да се създаде малко повече пищност, загадъчност или своеобразен персонален стил на двойката младоженци.

Кредит: Pinterest Board

Цветята Далия и Лютиче ще са предпочитани както за декорация на масите, така и за букета на булката, шаферските букети и бутониерите на младоженеца, кума и шаферите.

Младоженците стават все по-екологично ориентирани и това ще доведе до много по-натурално, естествено изглеждащи сватбени декорации. Въпреки това обаче, тенденциите са цветята по масите да бъдат повече и с високо качество.

Една от горещите теми в сватбената флористика е употребата на специалните цветарски гъби, върху които се подреждат аранжировките с цветя. Тези гъби са изработени от синтетичен материал и не се разграждат в природата. Това е причината все повече булки да предпочитат цветята да бъдат поставени в красиви ниски вази или да се сплитат на венци.

Спускащите се зеленини и акценти от тавана ще имат сериозен възход през 2019, както и употребата на свещи и елегантно меко осветление по стените.

Кредит: Pinterest Board

Наблюдава се леко понижаване на интереса към многоцветното осветление, тъй като то води до едноцветно обагрени снимки. Никой не иска цялата му сватба да бъде заснета в изцяло розов или син филтър, затова декоративното осветление ще се минимизира до бледи, по-скоро бели тонове.

Хит са и ще продължават да бъдат веригите от лампички, както и кръглите хартиени топки.

Като общи тенденции преобладаващите стилове сватби ще са:

  • Традиционна, селски стил сватба.
  • Многоцветни, супер пищни с много тропически цветя.
  • Бохо шик.
  • Класическа ретро сватба.
  • Вдъхновена от природата, с изобилие от зеленина и бели цветя.

Сватбената торта и сладки деликатеси

Кредит: Pinterest Board

Много е интересна задаващата се тенденция на сватбените торти. Голите, селски стил торти стремглаво отстъпват място на торти, които изглеждат като произведение на изкуството.

С други думи, през 2019 година сватбената торта ще има голямо присъствие на сватбеното тържество.

Изобилие от захарни цветя, златен или сребърен принт, брокати и орнаменти на дантела са част от топ тенденциите за сватбените торти. Много често младоженците ще персонализират тортата с елементи от техните тоалети, например дантела от сватбената рокля и мини елемент от костюма на младоженеца.

Разбира се, декорация с естествени зеленини ще продължава да бъде популярна опция. Клонки от розмарин, ментови листа и други билкови зеленини ще разкрасяват сватбените торти.

Кредит: Pinterest Board

Употребата на френски макарони, шоколадови трюфели, гофрети и понички като част от сватбената торта, както и като цялостна облицовка на самата торта, е тенденция, която според много елитни сватбени блогове ще бъде най-често наблюдавания избор на младоженците.

С тези пищни, оригинални торти идва и начинът, по който те се презентират на сватбата.

Сладките бюфети от мини тортички и петифури ще отстъпят място на атрактивните десертни бюфети. Фламбе шоу, маршмелоу барбекю или селекция от сладоледи са само малка част от идеите, с които могат да се отличат сладките моменти от сватбата.

Основната идея на тези бюфети е да се превърнат в атракция за гостите, така че те да могат да се задържат около този бюфет и да си приготвят сами нещо вкусно.

Посуда, покривки и декоративни акценти по масите за гости

Кредит: Pinterest Board

Тъй като минималистичното ще е водещата тенденция, то по масите ще има все по-малко елементи, насипни украси, камъчета и други претрупани неща. За сметка на това, ще се повиши вниманието към качеството и стила на покривките за масите, красиви, цветни, стъклени, ако е възможно, дори кристални чаши.

Месинговите, розово или жълто-златисти, изискани прибори през последните няколко години се превърнаха в елегантен акцент на сватбените маси. Тази година тенденцията ще се задържи.

Наред с изисканата посуда, акценти като метални свещници – ниски , средни или високи, огледални подноси в центъра на масата, други сребърни или златни елементи също ще са изключително популярни. Наред с това кадифени акценти като панделки за салфетките, дори самите салфетки могат да са от кадифе, ще бъдат стилна препратка към ретро шик сватбения стил.

Покани и елементи, направени като печат за сватба

Кредит: Pinterest Board

Цветята като елемент на поканите ще са един от най-използваните акценти през 2019. Не само обаче нарисувани или отпечатани върху поканите, но и 3Д  хартиени цветя.

Тези красиви елементи ще оживят и разкрасят също така картите за гости, таблата на масите за гости, менютата и т.н.

Отново минимализмът ще е водещ. По-малко орнаменти, но по-качествена хартия и изискани малки детайли като металик инициали или релефен сватбен герб ще се наблюдават през 2019 година.

Индивидуално нарисувани с водни боички покани е тенденцията, която превръща поканата в малко бижу. Някои младоженци ангажират художник да нарисува мини картинка на мястото или сградата, където ще се състои сватбата, други прибягват към нарисувана малка история.

Към стандартните хартиени елементи, все по-често започнаха да се отпечатват и допълнителни забавни картончета за гостите като например,

картонче “искам да поръчам песен” или оригинални карти за “мъдри съвети за младото семейство”. Тези картончета заменят стандартната книга за пожелания, която съответно преминава в зоната на неактуалните елементи от сватбата.

Забавления и различни изненади за гостите

Кредит: Pinterest Board

Не на последно място са специалните атракции: интересни, неочаквани моменти и забавления за гостите. Именно това е тази част от сватбата, в която младоженците могат да демонстрират тяхната уникалност като двойка и в същото време да направят сватбеното си тържество абсолютно неповторимо.

Познатите ни вече шоу програми с ансамбли по народни танци, нестинари, кукери и други български традиционни представления са истинско преживяване за международните гости. Ако младоженците имат гости от чужбина, то такъв вид програма е много препоръчителна.

Според модните сватбени тенденции за 2019 година още се предвижда да нарасне употребата на многоцветни конфети, с които гостите на напратят салют веднага след сватбената церемония.

Зарята винаги е била популярна, но все по-често се използват малките пиротехнически ефекти, подходящи за затворени пространства. Прожекция на декоративни елементи из цялата зала е тенденция, която бързо набира скорост.

Несъмнено една от най-популярните тенденции е изключително атрактивната “видео сватбена прожекция”, която заднимава с по-ефекти и емоционални възможности стандартната заря. Това е тенденция, която започва да навлиза и се очаква да се превърне в хит през следващите няколко години.

Машините с пушек се заменят с машини за разпръскване на романтични аромати. Тези аромати могат да бъдат съчетани с програмата на сватбата. Например преди разрязване на тортата, залата може да придобие ванилов или плодов аромат, докато по време на танците ароматът може да се смени с нещо по-екзотично и разпалващо настроението.

Сватбена фотография и кинематография в нова светлина през 2019

Кредит: Pinterest Board

Тенденциите сватбената фотография да е все по-естествена, светла и разказваща емоциите на младоженците е нещо, което се забелязва по всички сватбени блогове.

Подредените, супер артистични и не естествено изглеждащи сватбени снимки спират да бъдат интерес за младоженците, както и все по-често се наблюдава по-малък интерес от много групови снимки и подредени снимки със семействата.

Младоженците искат фотографията да отразява естественото преминаване на деня и да улавя тези съкровени моменти измежду гостите, сълзите от щастие в очите и усмивките, които те пропускат да видят в този ден.

В световната сватбена фотография изключително бързо навлиза модата на “първа среща” или “първи поглед” на младоженците. Това е романтична фотосесия само за младоженците, която се случва преди сватбената церемония. Това е моментът, в който те се срещат сами, на красиво уединено място. Могат да си кажат нещо лично, могат да се прегърнат и да преживеят момента от първата среща без погледите на всички гости.

Ние в България имаме такава подобна практика, защото когато младоженецът отиде да вземе булката от дома й, те практически имат тази първа среща. Е, тенденцията е тази първа среща да започне да се случва на романтични места сред природата, или друго, имащо значение за младоженците място.

Въпреки че селфи снимките, сватбените хаштаг опции за социалните мрежи и други опции за снимки с мобилните телефони да са супер популярни сред сватбите, през 2019 се очаква да се повиши тенденцията за неупотреба на мобилни телефони по време на сватбената церемонията.

Младоженците учтиво уведомяват гостите си, че снимки с мобилни телефони на церемонията не са желателни. Това от една страна дава възможност на гостите да съпреживеят всеки миг от церемонията, но също така вдигнати ръце с телефони няма да пречат на професионалните фотографи да си вършат работата.

Фото кътовете също са хит, но не тези със смешни, хартиени мустаци и шапчици на пръчка, а оригинално декорирани и пресъздаващи интересен интериор или място.

Сватбеното видео също вече не е това, което беше преди. Сватбените филми имат сюжет и разказват история. Дрон снимките придават холивудски стил на филма, а младоженците все по-често искат да имат мини трейлър (1-3 мин), който да могат да споделят в социалните мрежи, трейлър (7-10 мин), който практически разказва цялата сватба и отразява най-добрите моменти и съответно целият сватбен филм.

Последни мисли

Генерално, новите луксозни сватбите вече не са помпозните и разточителни събития, а романтичните, забавни и наситени с много различни преживявания празнични вечери в семеен стил.

Младоженците, които искат да покажат класа и изискан стил, отделят все по-голямо внимание на гостите си. Как гостите ще стигнат до мястото на сватбата, как ще бъдат посрещанати там, как ще се забавляват преди, повреме и след събитието… Всичко това се превръща във водещ елемент от планирането на сватбата.

Още, малки персонални елементи, ръчно написани картички, уникална декорация, много естествени цветя, специален дансинг, различни барове или мини бюфети, и деликатесно, специално приготвено за сватбата меню и изискани напитки – за създаване на незабравими преживявания младоженците отделят най-голямото перо на бюджета. Не показност, а уют и настроение е новото мото за луксозна сватба.  

Съвременните младоженци искат техните гости да преживеят нещо изключително, напълно различно, от която и да е друга сватба, на която са били гости преди това. Обобщено казано, младоженците все повече държат на сватбено тържество, изцяло създадено по техен вкус и желание, но с голямата мисъл за удобството и комфорта на гостите.